RECENSIE
Bioscoop

The Raid 2: Berandal(2014)

In 2011 veroverde Gareth Edwards de harten van de actieliefhebbers met zijn Indonesische vechtfilm THE RAID. Veel eenvoudiger en effectiever wordt actiecinema niet: een team politieagenten dringt een appartementencomplex binnen om criminelen uit te schakelen. Wat volgt is een serie keiharde, knap gechoreografeerde vechtscènes.

Edwards (lees ook het interview dat we met hem hadden in Schokkend Nieuws #107) probeert zichzelf in THE RAID 2: BERANDAL op alle fronten te overtreffen. Waar het eerste deel zo’n honderd minuten rechttoe-rechtaan knokscènes leverde, hebben we hier te maken met een episch misdaaddrama van tweeëneenhalf uur. Geen zorgen, er wordt nog net zoveel gevochten als in deel één. Alleen zitten er deze keer dialogen tussen.

Rama (Iko Uwais) is nauwelijks bijgekomen van zijn avontuur in THE RAID of hij krijgt alweer een nieuwe opdracht. Hij moet de gevangenis in om aan te pappen met gangster Uco (Arifin Putra) en zo te infiltreren in het misdaadnetwerk van diens vader Bangun (Tio Pakusodewo). De agent die undercover gaat, is één van de meest vertrouwde conventies van het misdaadgenre en niet voor niets. Een verhaal met dat uitgangspunt heeft vanzelf een constante spanningsbron. Maar dat is niet genoeg voor Edwards, dus gooit hij er ook nog een rivaliserende misdaadfamilie tegenaan en een conflict tussen vader en zoon: Uco kan niet wachten tot hij Bangun op mag volgen.

Al die verhaallijnen kunnen een onaangename verrassing zijn voor de mensen die hoopten op een vervolg met dezelfde eenvoudige mentaliteit als zijn voorganger. Edwards neemt ook iets te veel hooi op zijn vork: het schrappen van een aantal subplots was de film ten goede gekomen.

Maar wat de actie betreft stijgt THE RAID 2 zelfs boven het eerste deel uit. THE RAID verdiende zijn budget van een miljoen dollar maar liefst vijftien keer terug en dus kreeg Edwards ditmaal 4,5 miljoen tot zijn beschikking. Nog steeds niet veel voor een actie-epos, maar dat geld wordt goed besteed. Vrachtladingen aan stuntvechters slaan elkaar tot moes en laten daarbij ook van de omgeving weinig heel. BERANDAL laat zich vertalen als ‘woestelingen’ en is dus een accurate titel. THE RAID 2: ALLES MOET KAPOT was ook geschikt geweest. Vooral in de laatste drie kwartier gunt Edwards de kijker nauwelijks rust. Wanneer Rama na een balletesk messengevecht een paar seconden neemt om te kijken naar de bloedplas die hij en zijn opponent hebben geproduceerd, is dat voor ons het moment om eindelijk adem te halen. Maar nog voordat we bijgekomen zijn, rent Rama alweer naar zijn volgende tegenstander. De film bevat een stuk of vijf scènes die in andere actiefilms als de grote finale hadden kunnen dienen.

Hoewel Edwards’ camera tijdens de gevechten zelden stilstaat, is hij bepaald geen Paul Greengrass. Zijn camerabewegingen zijn functioneel en zorgvuldig uitgekiend, zodat we precies zien hoe en waar de personages elkaar slaan, hoe de ruimte waarin ze zich bevinden eruitziet en hoeveel mensen daar nog meer op een afrekening staan te wachten. Het choreograferen van de acteurs en de cameramensen moet een logistieke nachtmerrie geweest zijn. Edwards ambitie het ultieme spektakel te leveren kent geen grenzen. Gelukkig maar. Wat choreografie en cameravoering betreft kunnen zijn set-pieces wedijveren met die uit de beste klassieke Hollywoodmusicals. THE RAID 2 is SINGIN’ IN THE RAIN met meer gebroken botten.

Di: A-Film. (Release NL: 3 juli, B: 30 juli 2014)  Copyright  Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 juni 2014.

© Julius Koetsier
3 juli 2014
 • Titel
  The Raid 2
 • Lengte
  150 minuten
 • Regie
  Gareth Evans
 • Scenario
  Gareth Evans
 • Cast
  Iko Uwais, Yayan Ruhian, Arifin Putra
 • Taal
  Indonesian, Japanese, English, Sign
 • Land
  Indonesia, United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.