RECENSIE

Transformers(2007)

Met een trailer die de grimmigheid van Spielbergs WAR OF THE WORLDS in herinnering bracht en Spielberg zelf aan boord als executive producer, leek het nog iets te kunnen worden met TRANSFORMERS. Maar ja, wanneer regisseur Michael Bay zich aan project verbindt, kun je de lat niet laag genoeg leggen.

23 jaar geleden werd de eerste lijn Transformer-speelgoedpoppen door Hasbro op de markt gebracht, en ondanks de nodige commerciële dipjes schijnt het spul nog steeds verkocht te worden. Ook met dank aan de populaire tekenfilmserie. Voor de niet-ingewijde: Transformers zijn robots van de planeet Cybertron die zich op aarde vermommen als kloeke transportmiddelen: snelle personenauto’s, monstertrucks, tanks, helicopters en straaljagers. Er is een goede soort Transformers – de ‘Autobots’ – en een kwaaie – de ‘Decepticons’. Wanneer in de film de laatsten besluiten de aarde aan hun wil te onderwerpen, neemt een vijftal Autobots het voor de mensheid op. Hulp van vlees en bloed krijgen ze in de persoon van puber Sam Witwicky (Shia Labeouf).

Al meteen in de openingsscène doen Bay en zijn scenaristen een bespottelijke poging de nonsens in een actuele context onder te brengen. De eerste aanval van de Decepticons geldt een Amerikaanse legerbasis in het Arabische emiraat Qatar, waarmee de makers kennelijk een verband willen leggen met de terroristische aanslagen in Irak. Slaat dat ergens op? Welnee. Met de pseudo post-9/11 subtext hopen ze een wit voetje te halen bij argeloze recensenten, meer niet. Die opening, waarin Bay zijn voorliefde voor hardware, uniformen en permanent knetterende mitrailleurs uitleeft, zet de toon van de film. Waar Paul Verhoeven met STARSHIP TROOPERS op satirische wijze de kachel aanmaakte met de onbesuisde militaire campagnes van de VS, hoor je Bay als het ware kraaien van plezier wanneer hij zijn stoere soldaten hun wapens laat leegschieten op de vijand.

Met de introductie van de puber Sam Witwicky knapt TRANSFORMERS een beetje op. De opgefokte Sam wil niks liever dan een snelle auto, maar zijn vader gunt hem slechts een afgeragde gele Camaro. Al snel vertoont het tweedehandsje kuren, zij het niet van de bekende soort. Sam blijk niet zozeer een kat in de zak te hebben gekocht als wel een kruising tussen Stephen Kings Christine en de ‘love bug’ Herbie, oftewel een echte Transformer. Bumblebee, zoals het ding in de wandeling heet, behoort gelukkig tot het kamp van de Autobots, de goede alien-robots dus. De interactie tussen lefgozertje Sam en zijn pet alien Bumblebee levert enkele amusante momenten op, vooral wanneer Sam met zijn auto, en nog onkundig van de ware identiteit ervan, de supersexy Mikaela (Megan Fox) probeert te versieren.

Zodra TRANSFORMERS echter vaart begint te maken, wordt duidelijk waar het Bay en de zijnen werkelijk om te doen is: het in de etalage zetten van de nieuwste computersoftware voor de filmindustrie. En dat dan met zoveel spierballenvertoon en herrie, dat de doorsnee popcornconsument pas merkt dat hem eigenlijk een commercial van de firma Industrial Light & Magic door de strot is geduwd, zodra hij murw gebeukt de bioscoop uitstrompelt. En probeer dan je geld nog maar ’s terug te krijgen.

Di: UPI (BE: 4 juli / NL: 5 juli)

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 1 juli 2007.

1 juli 2007
 • Titel
  Transformers
 • Lengte
  144 minuten
 • Regie
  Michael Bay
 • Scenario
  Roberto Orci, Alex Kurtzman, John Rogers
 • Cast
  Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.