RECENSIE
LASERDISC

The Thing(1982)

In 1951 verfilmden Howard Hawks en Christian Nyby het korte verhaal Who goes there? van John W. Campbell tot THE THING FROM ANOTHER WORLD, maar met het gegeven dat het titelmonster willekeurig welke gedaante kon aannemen werd toen weinig gedaan. Dertig jaar later nam John Carpenter de uitdaging aan om THE THING in nieuwe vormen te gieten.

Geholpen door de crème de la crème van de special effects-industrie en Ennio Morricone’s angstaanjagende muziek slaagde hij er uitstekend in de paranoia en claustrofobie te vangen, die de mannen van een door ijsvlakten omsloten poolstation bevangt als ze bezoek krijgen van een shape-shifting ruimtemonster.

De Signature Collection-editie van THE THING beslaat vier plaatkanten. Op de eerste twee staat de film, die voorzien is van lopend commentaar door Carpenter en ster Kurt Russell. De tweede plaat bevat de tachtig minuten durende exclusieve documentaire ‘The Thing: Terror Takes Shape plus een Supplemental archive.

Het commentaar van Carpenter is gedetailleerd en zakelijk en het is aan Russell om de boel op te vrolijken door te wijzen op veel kleinigheden zoals de idiote cowboyhoed die hij van Carpenter moest dragen, de gratis helicopterlessen in Alaska en het vele gezuip op de set. Toch zijn ook de droge opmerkingen van Carpenter soms goed voor een glimlach, bijvoorbeeld wanneer hij zijn beruchte schrikeffecten reduceert tot ‘little cheap horrormovie scares’, de hond Jed ‘a tremendous acting dog’ noemt en veelgehoorde kritiek op de film samenvat met ’there were zero women in the movie: it’s no hope, all men’.

In de documentaire ligt de nadruk op special effects. Make-up man Rob Bottin is 16 jaar na dato nog steeds een nerd en moet destijds onuitstaanbaar zijn geweest toen hij zeven dagen per week, dag en nacht over de sets zwierf en Carpenter aansprak met ‘Like right yeah, you know, I’m your BIG fan!’. Optical effects specialist Peter Kuran legt uit hoe de indrukwekkende hoofdtitel werd gemaakt met behulp van een aquarium en een brandende vuilniszak. Verder zijn er interessante werkopnames van matte-paintings (door specialist Albert Whitlock), visual effects als het aanvliegende ruimteschip en van een ongebruikte stop-motion animatie van het zg. Blairmonster. Het Supplemental archive sluit de uitgave af met tekstuele info, foto’s, storyboards, sfx-schetsen en een paar oninteressante outtakes.

THE THING op disc bevat nogal wat doublures in wat te zien (documentaire), te horen (commentaar) en te lezen (supplemental archive) is, maar dat kan ook haast niet anders bij zo’n grondige aanpak als deze. We weten nu letterlijk van de (belachelijke cowboy)hoed en de rand van Kurt Russell’s MacReady.

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #37, september/oktober 1998.

1 september 1998
 • Titel
  The Thing
 • Lengte
  109 minuten
 • Regie
  John Carpenter
 • Scenario
  Bill Lancaster, John W. Campbell Jr.
 • Cast
  Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David
 • Taal
  English, Norwegian
 • Land
  United States, Canada
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.