RECENSIE

The Walking Dead (seizoen 2)(2010–2022)

Het eerste seizoen van The Walking Dead hakte er flink in. De zombieserie van televisiezender AMC volgt ook in het tweede seizoen de oorspronkelijke verhaallijn van de gruwelijk goede comic van Robert Kirkman. Special effects en hoofdpersoon Rick Grimes zijn weer ijzersterk.

Achter de schermen liep de serie een deuk op door het ontslag van regisseur en drijvende kracht Frank Darabont (THE SHAWSHANK REDEMPTION, THE MIST). Er werd flink in het budget gesneden, terwijl AMC twee keer zoveel afleveringen eiste en zich steeds meer mengde in het productieproces. Wellicht is de eerste helft van dit seizoen daardoor wat minder sterk en coherent geworden dan de tweede helft, toen producent Glen Mazzara (o.a. The Shield) de serie weer steviger in zijn schoenen zette.

In een uitgestorven stad laat hulpsherrif Rick Grimes (Andrew Lincoln, één van de grootste troeven van de serie) met gebroken stem een radioboodschap achter. Atlanta is niet langer veilig. De groep overlevenden van de zombieplaag moet weer op pad. Het is een slimme en sfeervolle manier om de hoofdrolspelers te herintroduceren en de urgentie van de situatie duidelijk te maken. In plaats van in het beoogde Fort Benning belanden de overlevenden op een boerderij, waar een familie zich veilig waant en vastklampt aan de vertrouwde manier van leven.

Eén van de sterke punten van The Walking Dead is dat de serie niet alleen over zombies en gore gaat. Zoals Tonio van Vugt  al schreef in zijn recensie van het eerste seizoen (#SN 91), gaat The Walking Dead ook over menselijkheid, een strandend huwelijk en de eenvoudige maar onvermijdelijke constatering dat zombies lang niet zo gevaarlijk zijn als de menselijke natuur. Jammer dat in seizoen twee het uitdiepen van deze thema’s het tempo soms wat vertraagt en dat het drama niet altijd even goed geschreven is. De ethische en sociale kwesties zijn interessant, maar worden wel erg grondig belicht. Het personage Dale blijft wat steken in de rol van moreel kompas.

Maar veel drama werkt wel degelijk, zoals de steeds gecompliceerder wordende relatie tussen Rick en Shane en de verharding van Ricks zoontje Carl. De karakterontwikkeling van hulpsherrif Rick zelf is het interessantst. Als leider van het groepje staat hij voortdurend onder druk, tot een schokkende gebeurtenis hem tot een uitbarsting brengt en we een nieuwe, scherpere kant van hem te zien krijgen: zoek je eigen weg of pas je aan.‘This isn’t a democracy anymore.’

Vergeet ook de zombies niet. Er is misschien wat minder actie en ranzigheid dan veel zombiefans graag zouden zien, maar er zijn genoeg zorgvuldig opgebouwde en gory scènes om de spanning overeind te houden. Neem Shane en Otis’ hectische vlucht uit een school en Carls ontmoeting met een zombie aan de rivieroever – één van de knapst gemaakte zombies, samen met de afzichtelijke ondode in de put. De niet te versmaden special make-up effects zijn wederom van Gregory Nicotero en alleen zijn werk maakt de serie al de moeite waard.

In de opmaat naar het derde seizoen verlaat de groep de boerderij en strandt in het bos. De camera zoomt uit en onthult een onheilspellend uitziende gevangenis… Wij zitten klaar voor het nieuwe seizoen en een lading nieuwe zombies! Met een iets scherpere pen blijft The Walking Dead ongetwijfeld één van de beste televisieseries van de afgelopen jaren.

Extra’s:  Featurettes ‘All the Guts Inside’, ‘Live Or Let Die’, ‘The Meat of The Music, audiocommentaar met Glen Mazzara, deleted scenes.

Di: eOne. Op dvd en blu-ray vanaf 29 augustus. Copyright Henriëtte Poelman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Gepubliceerd in Schokkend Nieuws #97, augustus/september 2012.

© Henriëtte Poelman
29 augustus 2012
 • Titel
  The Walking Dead
 • Lengte
  44 minuten
 • Scenario
  Frank Darabont
 • Cast
  Andrew Lincoln, Norman Reedus, Melissa McBride
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.