RECENSIE

The Scorpion King 3: Battle for Redemption(2012)

Sommige franchises zijn onnavolgbaar: THE SCORPION KING 3: BATTLE FOR REDEMPTION is een sequel van een prequel van een spin-off van een vrije remake van THE MUMMY met Boris Karloff – die zich wellicht omdraait in zijn graf bij zoveel onzin in één film.

Het geeft toch een gevoel van vaderlandse trots wanneer een Nederlander succes heeft in Hollywood. Zo ook met Roel Reiné. PISTOL WHIPPED was een van de betere Steven Seagal-films van de laatste jaren en DEATH RACE 2 was succesvol op dvd. Reinés films werden beter. Dat THE SCORPION KING 3 tegenvalt is daarom extra zuur.

Aan de locaties ligt in elk geval niet. De film werd grotendeels gedraaid in Thailand. Als we Reiné op het audiocommentaar mogen geloven, hoefde het art-department weinig aanpassingen te verrichten: zo’n tempel is op zichzelf al imposant. En het scheelt natuurlijk in budget – er was een relatief laag bedrag van 6 miljoen dollar beschikbaar. Het pakt goed uit, die authentieke en exotische look.

Net als de actie en de enorme verscheidenheid aan culturen en volkeren in het verhaal. Historisch is het natuurlijk volstrekt incorrect, die Romeinse uniformen in de Thaise jungle, maar het zorgt wel voor de nodige afwisseling in gevechtsstijlen. Reiné verschiet zijn kruit een beetje vroeg in de film met een grote veldslag met olifanten, maar dan zijn er gelukkig nog altijd ninja’s en een handjevol internationale halfgoden die voor spektakel zorgen. Jammer van de slordigheden: een tijgeraanval eindigt even abrupt als-ie begint.

De grootste makke van THE SCORPION KING 3 is het verhaal, dat zich voortsleept tussen de actiescènes door. Koning Mathayus (Victor Webster) is sinds deel twee zijn koninkrijk en echtgenote verloren. In deel drie is hij dus slechts een huurling die het met zijn maat Olaf (Bostin Christopher) moet opnemen tegen de gemene tiran Talus (Billy Zane). Wat de rol is van Horus (Ron Perlman) in het geheel blijft merkwaardig onhelder, maar voor de rest zou de ondertitel van dit derde deel net zo goed BATTLE BY DÉJA VUE kunnen luiden. De televisieserie Hercules met Kevin Sorbo had nog het voordeel dat een aflevering slechts vijftig minuten in beslag nam. Bij de 105 minuten die THE SCORPION KING 3 kost, slaat de verveling onverbiddelijk toe.

Sommige oneliners (‘Don’t piss on my head and tell me it’s raining!’) zijn misschien lollig als ze worden uitgesproken door culthelden als Danny Trejo of Steven Seagal, maar hoofdrolspelers Victor Webster en Bostin Christopher missen die coolness. Het eerste deel was een leuke maar weinig memorabele bioscoopfilm. Deel twee was een vermoeiende direct-to-DVD-film. Het beste wat je van THE SCORPION KING 3 kunt zeggen is dat Billy Zane een mooi nummer maakt van zijn rol als snoodaard. Hij heeft zich waarschijnlijk geen moer aangetrokken van welke regieaanwijzing dan ook.

Di: Sony Pictures (release op dvd: 31 maart). Copyright Maarten van Krimpen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 14 april 2012.

© Maarten van Krimpen
16 april 2012
 • Titel
  The Scorpion King 3: Battle for Redemption
 • Lengte
  105 minuten
 • Regie
  Roel Reiné
 • Scenario
  Brendan Cowles (screenplay), Shane Kuhn (screenplay), Randall McCormick (story)
 • Cast
  Dave Bautista, Bostin Christopher, Tanapol Chuksrida, Kevin 'Kimbo Slice' Ferguson
 • Taal
  English
 • Land
  USA
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.