RECENSIE

Travellers(1992)

‘Een in de traditie van DELIVERANCE en SOUTHERN COMFORT gemaakte actie-thriller,’ lezen we op de achterkant van de dvd-hoes. In TRAVELLERS zijn de rednecks echter vervangen door kampers en de Amerikaanse moerassen door het Britse platteland. Helaas gaat vooral op kwalitatief vlak de vergelijking mank.

Vier vrienden trekken er een weekendje op uit om op de motor door het Britse platteland te toeren. Een tussenstop in een schijnbaar vredig dorpje blijkt al snel een fatale fout. Met hun grootstedelijke arrogantie maken ze al geen vrienden in de lokale pub, maar dat is nog niks vergeleken bij de blunder die ze de volgende ochtend begaan. Een van hen, heethoofd Andy, vindt het nodig een schijnbaar verlaten caravan te slopen en te voorzien van de weinig complimenteuze graffiti ‘Zigeuner Tuig’. Helaas voor het viertal blijkt de caravan minder verlaten dan gedacht. Wanneer de bewoners terugkomen, moeten ze rennen voor hun leven.

TRAVELLERS behelst weinig meer dan een eindeloze achtervolging door de bossen waarin de vrienden op de hielen worden gezeten door wraakzuchtige kampers met kapmessen en geweren. Omdat geen van beide partijen enige sympathie weet te kweken, zal het de gemiddelde kijker worst zijn wie er wanneer het onderspit delft. Vooruit, de arrogante stadsjongens zijn nét iets irritanter, maar het is probleem is dat zij toch echt de protagonisten zijn van deze fletse bedoening. Dat ze daarbij ook nog eens de ene na de andere ongeloofwaardige beslissing nemen, komt de inleving ook niet ten goede. Zo gooit Andy zijn geweer weg om sneller aan een lift te komen en wanneer datzelfde stuk onbenul per abuis wordt ondergepist door een van zijn achtervolgers, komt het ook niet in hem op om zijn ondergezeken vestje uit te doen.

Er zijn genoeg titels te noemen die bewijzen dat een schamel budget niet in de weg hoeft te staan van een geslaagde film. Met een goed script, een sympathieke cast en bovenal een flinke dosis talent kan ieder financieel obstakel op creatieve wijze worden overwonnen. TRAVELLERS onderschrijft deze stelling echter niet. De film is met een minimaal budget gemaakt en dat is aan alles af te zien: hoofdpijnverwekkende dv-shots, weinig overtuigende acteurs en een eindeloze herhaling van zetten om de toch al beperkte speelduur op te rekken. En waar veel onafhankelijk geproduceerde films nog wel op sympathie kunnen rekenen, zorgt de discutabele moraal van TRAVELLERS voor een wrange nasmaak: de gewelddadige zigeuners doen niet onder voor het inteeltvolk dat de bossen terroriseert in Amerikaanse slashers. Toegegeven, in de finale blijkt natuurlijk dat geweld geen kwestie is afkomst, maar ook dat punt wordt te onhandig gemaakt om dee nasmaak weg te spoelen.

Di: T2 (release: 30 maart). Copyright Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van rechthebbend. Online gepubliceerd op 24 maart 2012.

© Eric van der Woude
10 april 2012
 • Titel
  Travellers
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  Bahram Beyzaie
 • Scenario
  Bahram Beyzaie
 • Cast
  Mozhdeh Shamsai, Homa Rusta, Jamileh Sheikhi
 • Taal
  Persian
 • Land
  Iran
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.