RECENSIE
DVD/BLU-RAY

The Dead 2: India(2013)

De Amerikaan Nicholas is als ingenieur werkzaam in een klein plaatsje in India. Wanneer hij hoort dat zijn Indiase vriendin in Mumbai zwanger is, probeert hij zo snel mogelijk naar haar toe te komen. Helaas wordt India nét op dat moment getroffen door een zombieplaag…

Een paar jaar geleden verrasten de Britse broers Howard en Jonathan Ford ons met de in Afrika gesitueerde zombiefilm THE DEAD. De recensies waren over het algemeen positief, en ook Schokkend Nieuws was enthousiast: “Een bijzonder fraaie en originele draai […] aan het zombiegenre,” schreef recensent Ruben Allersma.

Een vervolg kon niet uitblijven. Dit tweede deel speelt zich wederom af in een ver werelddeel: India dus. In de openingsminuten zien we een vrachtschip uit Afrika aankomen. Eén van de matrozen is ziek; hij is in Somalië gebeten door een vrouw. Het duurt niet lang voor de Indiase ziekenzalen beginnen vol te stromen.

Dat schip uit Afrika is verder de enige connectie met het vorige deel. THE DEAD 2: INDIA is prima als op zichzelf staande film te bekijken. Wel zijn er veel overeenkomsten: de hoofdrolspeler is wederom een blanke man in een ver land en opnieuw moet hij het hele land doorreizen. En om zijn reisdoel te bereiken sluit hij zich weer aan bij een inwoner van het betreffende land, ditmaal het weesjongetje Javed.

De tocht door India levert een hoop zombie-actie op. Hoewel de broers Ford nogal van de shaky cam houden als het op actiescènes neerkomt, weten ze die toch overzichtelijk te houden. Een leuke vondst is de scène waarin Nicholas met een paraglider ontsnapt aan een horde aanvallende ondoden. Echt heel spannend wil het echter niet worden. Nooit heb je het gevoel dat Nicholas of Javed het misschien niet zullen halen.

THE DEAD 2: INDIA slaat, zeker voor een film die rechtstreeks op dvd uitkomt, geen slecht figuur. Met Joseph Milson heeft de film een prima hoofdrolspeler in huis, die zich niet te beroerd voelt om zich voor een straight-to-dvd productie een slag in de rondte te acteren. Net als in het eerste deel spelen sfeer en mooie beelden een belangrijke rol, al zijn die elementen nu ondergeschikt gemaakt aan méér actie, méér zombies… Méér van alles, kortom, zoals het nou eenmaal hoort volgens de ongeschreven regels van de vervolgfilm.

Dat is ergens jammer. De Fords doen vooral het eerdere succes nog eens dunnetjes over. Het is allemaal best aardig, maar THE DEAD 2: INDIA is daarmee uiteindelijk toch een net iets te gemakzuchtige kopie.

Distributie: Excesso. Release op dvd en bluray: 9 juli 2015. Copyright Lieuwe van Albada. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 13 juli 2015

13 juli 2015
 • Titel
  The Dead 2: India
 • Lengte
  98 minuten
 • Regie
  Howard J. Ford, Jonathan Ford
 • Scenario
  Howard J. Ford, Jonathan Ford
 • Cast
  Joseph Millson, Meenu Mishra, Anand Krishna Goyal
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.