RECENSIE
Bioscoop

The One I Love(2014)

De liefde van Ethan en Sophie heeft zijn glans een beetje verloren. Hun relatietherapeut stuurt ze in de tegendraadse sciencefiction-relatiekomedie THE ONE I LOVE naar een vakantiehuisje… en dan wordt het vreemd.

Als je interesse hierdoor gewekt is; als je wel houdt van films die beetje bij beetje, zonder opzienbarende special effects of monsters, een vreemde situatie verkennen; als je fan bent van Mark Duplass en/of Elisabeth Moss: lees niet verder. Ga in plaats daarvan eerst THE ONE I LOVE bekijken, en laat je verrassen.

Niet dat THE ONE I LOVE van Charlie McDowell draait om een grote twist. Wie oplet zal al vroeg in de film begrijpen wat er ongeveer aan de hand is. Maar één van de leuke dingen aan deze film is hoe het mysterie zich geleidelijk ontvouwt, met het – in het genre nogal opvallende – voordeel dat de hoofdpersonen allebei op verschillende maar vrij logische en begrijpelijke manieren reageren op… wat er gebeurt.

Ben je er nou nog? Oké, dan toch maar iets meer uit de doeken doen. Eenmaal aangekomen bij hun vakantieverblijf blijkt er iets bijzonders aan de hand met het naastgelegen gastenhuis. Telkens wanneer Ethan of Sophie alleen naar het gastenhuis gaat, blijkt zich daar een ándere Sophie dan wel Ethan te bevinden. Alleen is deze versie van hun partner jonger, leuker, impulsiever – eigenlijk precies de persoon waar ze ooit verliefd op werden.

Sophie is nogal gecharmeerd van de versie van Ethan die ze aantreft. Hij draagt geen bril, is spontaner, weet haar te verleiden. Ethan daarentegen vindt de immer opgewekte, bacon-opbakkende Sophie eerder storend en wil vooral weten hoe de vork in de steel steekt. Zijn de twee jongere versies van het stel? Zijn ze geïdealiseerde doppelgängers, op verleidelijkheid ontworpen? Of zijn het oplichters die een long con plannen? En waarom kunnen Ethan bis en Sophie bis het gastenhuis niet uit?

Scenarist Justin Lader bouwt het beetje bij beetje op, tot een hilarische double date die volledig uit de hand loopt. Er is ook een verklaring, uiteindelijk, al is die – zoals zo vaak bij dit soort films – niet helemaal bevredigend. Genieten doe je in THE ONE I LOVE vooral van de weg daarnaartoe: het enorme plezier dat de filmmakers weten te putten uit het basisconcept en Moss en Duplass in hun fraaie dubbelrollen, eindigend in een mooie pointe.

Distributeur: Remain in Light NL 9 juli. Copyright Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd 9 juli 2015.

9 juli 2015
 • Titel
  The One I Love
 • Lengte
  91 minuten
 • Regie
  Charlie McDowell
 • Scenario
  Justin Lader
 • Cast
  Mark Duplass, Elisabeth Moss, Ted Danson
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.