RECENSIE

Superman Returns(2006)

Er is al veel geschreven over de moeizame wederopstanding van Superman op het witte doek. Wie SUPERMAN RETURNS bekijkt, snapt direct waarom. Met zijn gebrylcreamde haar en goede manieren is hij de saaiste van de superhelden, een vliegende Kuifje.

Hij heeft geen hippe bijnaam (Supey?) en al helemaal geen duister geheim. Wel een stoere vader, maar die is overleden. Richard Donner voelde dat goed aan en stopte een flinke dosis humor in zijn nog altijd charmante SUPERMAN uit 1978. En Donner kon beschikken over een acteur die beurtelings stuntelig, doortastend en innemend kon zijn. Christopher Reeve was bovenal een echte vent, de spreekwoordelijke ridder die niet eens een paard nodig had om zich te verplaatsen.

Voor SUPERMAN RETURNS moeten we het doen met een jochie – figuurlijk dan, want hoofdrolspeler Brandon Routh is ongeveer even oud als Reeve destijds was. Routh zal het met zijn lange wimpers en atletisch lijf fantastisch doen in modereportages voor Ralph Lauren, maar als het gaat om belangrijker zaken zoals de wereld redden is hij een kleurloze verschijning.

Hij maakt zijn opwachting wanneer hij in een vliegend kristal in de achtertuin van zijn aardse pleegmoeder belandt. Superman is vijf jaar weg geweest, in die tussentijd is zijn pleegvader overleden en heeft Lois Lane (Kate Bosworth) het gezinsleven omarmt. Ze staat op het punt een Pulitzer-prijs te ontvangen voor haar artikel ‘Why The World Doesn’t Need Superman’ (geven ze die ook al weg voor columns?) en heeft een zoon van vijf. Vijf dus. Lex Luthor is vrij man, en niet van zins zijn dromen over werelddominantie op te geven. En dus steelt hij wat Kryptoniet uit Supermans polaire schuilplaats en injecteert die in de bodem van de Atlantische Oceaan. Gevolg, een nieuw landmassa bedreigt de kust van Amerika.

Lex Luthor in onroerend goed, is dat de vreselijkste plaag die de makers konden verzinnen? ‘Wat heeft iedereen altijd nodig? Land,’ legt de schurk zijn snode plan uit. Wij worden er niet warm of koud van en de aanblik van Kevin Spacey zonder haar wil ook maar geen kippenvel oproepen. Dat zijn al twee miscasts, doen we er nog één bij: Kate Bosworth. Kan iemand ons uitleggen waarom een actrice met minimaal charisma en het sex appeal van een toiletjuffrouw de pittige Lois mag spelen? Die hier overigens helemaal niet meer pittig is?

Regisseur Bryan Singers aanpak ademt respect uit elke porie, en dat was wel het laatste wat de franchise kon gebruiken. Lef hadden we nodig, het lef om Batman op martial arts-training in de Himalaya te sturen of om van Tobey Maguire een superheld te maken. Er zitten een paar indrukwekkende set pieces in de film, maar actie is een pover substituut voor drama, vaart, charme en humor. Stephen King zei ooit over Kubricks THE SHINING dat het een mooie, nieuwe Cadillac zonder motor was. Hij had toen niet gelijk, maar het slaat wel perfect op SUPERMAN RETURNS, een glanzend en peperduur vehikel dat niet van zijn plek wil komen.

DI (NL): Warner Bros. (BE: 4 juli / NL: 3 augustus) Copyright Mark van den Tempel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 16 juli 2006.

© Mark van den Tempel
16 juli 2006
 • Titel
  Superman Returns
 • Lengte
  154 minuten
 • Regie
  Bryan Singer
 • Scenario
  Michael Dougherty, Dan Harris, Bryan Singer
 • Cast
  Brandon Routh, Kevin Spacey, Kate Bosworth
 • Taal
  English, German, French
 • Land
  United States, Australia
 • Trailer
Meer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.