RECENSIE
Bioscoop

Species(1995)

Anno 1974 werd in het kader van het door de Amerikaanse overheid gesponsorde SETI-programma (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) een boodschap de ruimte ingestuurd. Deze boodschap bevatte onder meer informatie over de menselijke DNA-struktuur. Twintig jaar later gebeurt het ongelofelijke: er komt een antwoord binnen.

Op basis van dit ogenschijnlijk vriendschappelijke bericht combineren wetenschappers menselijke en buitenaardse DNA-strukturen. Aldus de premisse van SPECIES, een gierende SF/aktiefilm die weliswaar niet overloopt van originaliteit, maar toch genoeg te bieden heeft om zowel doorgewinterde genrefans als filmliefhebbers in het algemeen te kunnen bekoren.

Hoewel natuurlijk meteen duidelijk is dat de buitenaardse boodschap een wolf in schaapskleren is, duurt het even voordat alle puzzelstukjes op hun plaats liggen. Daarom komen de eerste scènes, waarin een klein blond meisje door wetenschapper Xavier Fitch (Kingsley) zonder pardon wordt vergast, dan ook hard aan. Voordat de kijker evenwel de kans krijgt om van zijn verbazing te bekomen, weet het meisje met een dermate bovenmenselijke krachtsinspanning aan haar benarde situatie te ontkomen dat we meteen weer aan de kant van Fitch staan. What the hell is going on here?

Simpel: de wetenschappers hebben een half menselijk, half buitenaards wezen gecreëerd, en de buitenaardse helft blijkt erop gebrand de mensheid uit te roeien. Daartoe dient de zich razendsnel ontwikkelende levensvorm, ‘Sil’ genaamd, te paren met niets vermoedende menselijke slachtoffers. Om dat enigszins te vergemakkelijken groeit Sil binnen het tijdsbestek van een treinreis uit tot een adembenemende blondine (Henstridge), die in Los Angeles het nachtleven induikt om geile mannen op te pikken.

Tot zover is SPECIES spannend en behoorlijk onvoorspelbaar. Maar vanaf het moment dat Fitch en zijn samengeraapte team van ‘experts’ in L.A. arriveren en de achtervolging inzetten, ontaardt het verhaal iets teveel in een standaard kat-en-muis-spelletje. Ook wordt naar mijn mening iets te snel (en daarna te veelvuldig) prijsgegeven hoe Sil er in haar buitenaardse gedaante precies uitziet, namelijk als de alien uit de gelijknamige films.

Sil is dan ook ontworpen door H.R. Giger, die voor de rest van zijn (film-)carrière niet meer los lijkt te komen van zijn Oscar-winnende creatie uit 1979. Hoe dan ook, Sil-het-monster is wat mij betreft net zo adembenemend als Sil-de-blondine. SPECIES 2 ligt overigens al op de loer, maar dat valt natuurlijk te verwachten van de producent van meerdere delen FRIDAY THE 13TH.

Copyright Jan Doense. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #21, oktober/november 1995.

© Jan Doense
1 oktober 1995
 • Titel
  Species
 • Lengte
  108 minuten
 • Regie
  Roger Donaldson
 • Scenario
  Dennis Feldman
 • Cast
  Natasha Henstridge, Michael Madsen, Ben Kingsley
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.