RECENSIE
Bioscoop

Screamers(1995)

Op een verre planeet hebben de restanten van twee legers zich ingegraven in de ruines die zijn overgebleven na een kernoorlog. Wanneer de ene partij de andere een vredesvoorstel overbrengt, besluit commander Hendricksson (Peter Weller) zijn tegenstanders op te zoeken in hun hoofdkwartier. De tocht is niet van gevaren ontbloot, want onder de bodem van de planeet jagen gemuteerde, schril piepende moordwapens op alles wat bovengronds beweegt.

Het scenario van SCREAMERS werd o.a. geschreven door Dan O’Bannon (ALIEN, RETURN OF THE LIVING DEAD) en voert terug op een kort verhaal van Philip K. Dick uit 1952: Second Variety. De oorspronkelijke locatie uit Dick’s verhaal, een door oorlog verschroeide aarde, en de twee elkaar bekampende grootmachten, Rusland en Amerika, werden met wat newspeak uit het SF-genre gewijzigd in Sirius 6B respectievelijk de New Economic Bloc en de Alliance.

Losgeweekt uit de context van de Koude Oorlog heeft het verhaal echter weinig toe te voegen aan de al ontelbare malen geparasiteerde bodysnatcher-scenario’s van ALIEN en THE THING. En aangezien het regisseur Christian Duguay voorts aan de techniek ontbreekt om het weinig enerverende verhaalverloop te doorbreken met een paar goed geplaatste schok-effecten, schiet zijn film ook als wegwerp-amusement te kort. De screamers krijsen, de kijker geeuwt.

Copyright Steef de Koning. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #25, juli/september 1996.

© Steef de Koning
1 juli 1996
 • Titel
  Screamers
 • Lengte
  108 minuten
 • Regie
  Christian Duguay
 • Scenario
  Philip K. Dick, Dan O'Bannon, Miguel Tejada-Flores
 • Cast
  Peter Weller, Roy Dupuis, Jennifer Rubin
 • Taal
  English
 • Land
  Canada, Japan
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.