RECENSIE

SCANNERS III: THE TAKEOVER(1991)

In SCANNERS (1981) gaf David Cronenberg de term ‘knallende hoofdpijn’ een nieuwe dimensie. In die film bleken kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap de tranquilizer ‘ephemerol’ hadden gebruikt bij hun geboorte met sterk ontwikkelde telepathische gaven behept. Amper een jaar geleden was er plotseling de overbodige en teleurstellende sequel SCANNERS II: THE NEW ORDER van regisseur Christian Duguay. Diezelfde Duguay probeert het nu nog eens, en het moet gezegd: hoewel het met de oorspronkelijke film weinig meer van doen heeft is SCANNERS III bepaald niet onaardig.

Het verhaal draait om de queeste naar een middel tegen de permanente migraine, waardoor de ‘scanners’ geplaagd worden. Ene Dr. Monet lijkt het ei van Columbus gevonden te hebben, maar wordt vervolgens door zijn op macht beluste scanner-stiefdochter Helena (Komorowska) uit de weg geruimd. Op een wijze die Dynasty’s Alexis niet zou misstaan tracht zij vervolgens scanners aller landen aan zich te binden teneinde een nieuwe wereldorde te stichten. Dit gaat gepaard met dialoog van het volgende kaliber.
Mark, een slimeball, die dwarsligt: “I’m personally just gonna ripp off your balls and shove ‘em downyour throat!”
Helena: “I don’t have any balls, Mark.”
Mark: “Goddamn right!”

In tegenstelling tot de vorige aflevering is er deze keer niet bezuinigd op de special effects, en dus vliegen de ontploffende hoofden en andere lichaamsdelen in het rond. Amusante pulp, al is het wel te hopen dat een HOWLING-achtige serie ons bespaard blijft.

Copyright Jan Doense. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #0, p4.

27 april 2011
 • Titel
  Scanners III: The Takeover
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Christian Duguay
 • Scenario
  B.J. Nelson, Julie Richard, David Preston
 • Cast
  Liliana Komorowska, Valérie Valois, Steve Parrish
 • Taal
  English
 • Land
  Canada
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.