RECENSIE

Satan’s Little Helper(2004)

Bijna een kwart eeuw na JUST BEFORE DAWN keert Jeff Lieberman terug naar het horrorgenre met wederom een film die op het eerste gezicht een slasher is, maar waarin de clichés van dat subgenre zorgvuldig gemeden worden.

Ja, het is Halloween en ja, de moordenaar draagt een masker. Maar daar houden de vergelijkingen met de oerslasher van John Carpenter op. Waar Carpenter zijn gemaskerde moordenaar onder begeleiding van een ijzingwekkende synthesizertoon plotsklaps vanuit het niets te voorschijn tovert om ons de stuipen op het lijf te jagen, presenteert Lieberman zijn als Satan verklede killer als de ster van de show, die als een komiek uit een stomme film zijn act met de expressieve kracht van zijn lichaamstaal opvoert. Satan Man (zoals hij op de aftiteling staat) is hier de ster van de show. De tienjarige Doug Whooly (Brickel) ziet hem op Halloween terwijl hij voortuinen en veranda’s versiert met lijken. Dat komt Doug bekend voor: in het computerspelletje uit de titel, waar hij een fervent speler van is, gaat Satan ook van huis tot huis om mensen te vermoorden. Als satanshelper kan de jeugdige speler punten verdienen door hand- en spandiensten aan de Duistere Heer te verlenen. De vermeende corrumperende werking van computerspellen is een object van Liebermans satire, en dus ziet Doug het verschil niet tussen spel en realiteit. Binnen een mum van tijd is hij het enthousiaste hulpje van een maniak wiens bloederig handwerk hij opgewonden aanmoedigt. Erg grappig is de scène waarin hij juichend in een winkelwagentje door Satan Man over een parkeerplaats wordt rondgereden, waarbij onder andere een zwangere vrouw en een blinde man tegen de grond worden gekeild. Hup, weer honderd punten verdiend! satan’s little helper is een horrorkomedie en Lieberman laveert behendig tussen zieke humor, kluchtige verwikkelingen, suspense en een handvol bloederige effecten. Maar als satire is de film nogal stuurloos. Het punt dat Lieberman wil maken over de invloed van gewelddadige spelletjes op de jeugd is na een half uur wel duidelijk. In de finale wil hij ook nog iets kwijt over religie, al is me niet duidelijk wat. ‘Ben ik een beetje te volgen?’, vraagt Lieberman op het audiocommentaar terwijl hij de thema’s van de film probeert te duiden. Nou, niet echt. Maar om eerlijk te zijn: het doet er ook niet zoveel toe. SATAN’S LITTLE HELPER is een welkome terugkeer naar de brutale, subversieve Amerikaanse genrefilm, waarvan de maker niet bang is om met een gevoel voor zieke humor en een gewaagd uitgangspunt op de lange teentjes van conservatief Amerika te gaan staan.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #68, p48.

© Roel Haanen
27 april 2011
 • Titel
  Satan's Little Helper
 • Lengte
  96 minuten
 • Regie
  Jeff Lieberman
 • Scenario
  Jeff Lieberman
 • Cast
  Alexander Brickel, Katheryn Winnick, Stephen Graham
 • Taal
  English
 • Land
  United States
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.