RECENSIE

The Return of the Living Dead(1985)

Op vrijdag 9 maart draait Schokkend Nieuws een onvervalste zombieklassieker in De Uitkijk: THE RETURN OF THE LIVING DEAD groeide uit van een beoogd vervolg op genrefilmklassieker NIGHT OF THE LIVING DEAD tot een van de meest vermakelijke horrorkomedies ooit gemaakt. Met dank aan scenarist/regisseur Dan O’Bannon, die een perfecte blend maakte van expliciete horror en zwarte komedie, en voor het allereerst zombies hersenen liet eten!

Op de eerste dag van de nieuwe baan van Freddy (Thom Mathews) bij een opslagbedrijf voor medische spullen legt chef Frank (James Karen) hem uit dat het verhaal van NIGHT OF THE LIVING DEAD op waarheid is gebaseerd. Sterker nog: bij hen in de kelder staat een vat met overblijfselen van een legerexperiment dat destijds de aanleiding vormde voor de zombie-uitbraak. Als de twee gaan kijken springt de container open en ontsnapt niet alleen de opgesloten zombie, maar raken zij besmet met het vrijgekomen gas. In de daaropvolgende vierentwintig uur loopt alles uit de hand en worden Frank, Freddy en zijn te hulp geschoten punkvrienden slachtoffer van een nieuwe uitbraak van zombies.

Jarenlang leurde scriptschrijver John A. Russo met een vervolg op genrefilmklassieker NIGHT OF THE LIVING DEAD, dat hij eind jaren zestig samen met George A. Romero schreef. De twee waren kort na de première al uit elkaar gegaan. Ondanks gedeelde rechten, deed Romero er alles aan om te zorgen dat Russo zijn script van THE RETURN OF THE LIVING DEAD niet onder die naam kon laten verfilmen. De rechter besloot echter anders en begin jaren tachtig kondigde filmstudio Orion aan geld in het project te stoppen. Zonder Russo weliswaar; van zijn script bleef alleen de naam behouden. Dan O’Bannon, schrijver van onder meer ALIEN en DEAD & BURIED, versterkte het team en schreef een behoorlijk donkere horrorkomedie. Toen beoogd regisseur Tobe Hooper (THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE) op het laatste moment afzegde vanwege opnamen in Engeland van zijn vampier-sciencefictionfilm LIFEFORCE huurde de studio O’Bannon ook in als regisseur. Die had weliswaar nog niet eerder op een regiestoel plaatsgenomen, maar had zulke vastomlijnde ideeën over de verfilming van zijn script, dat hij de perfecte keuze bleek.

Met een budget van slechts 4 miljoen dollar was THE RETURN OF THE LIVING DEAD geen dure productie, en daarom durfde Orion het risico wel aan om een film te produceren op de – in die tijd nog onverkende – grens van expliciete horror en zwarte komedie. Het script zat vol verwijzingen naar de populaire cultuur van film en punkmuziek, de zombies waren kwiek, en O’Bannon was de eerste die hen hersenen liet eten – een element dat sindsdien niet meer weg te denken is uit de zombiefilms en -literatuur.

Behalve de geslaagde morbide humor, de overtuigende make-upeffecten en de goede rolbezetting van cartooneske personages, waarvan met name die van James Karen als Frank en Don Calfa als crematoriummedewerker Ernie Kaltenbrunner opvallen, was ook O’Bannons keuze voor een groep nihilistische punkers als personages een uitstekende. Een soundtrack vol trashy punkpopliedjes van bands als The Damned en The Cramps vervolmaakte het plezier. THE RETURN OF THE LIVING DEAD sprak daarmee een doelgroep aan die niet was opgegroeid met de klassiekers en nu zijn eigen, moderne cocktail van populaire cultuur kreeg opgediend. Met een hapje warme hersenen toe.

Copyright Ronald Simons. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 6 maart 2012.

5 maart 2012
 • Titel
  The Return of the Living Dead
 • Lengte
  91 minuten
 • Regie
  Dan O'Bannon
 • Scenario
  Rudy Ricci, John A. Russo, Russell Streiner
 • Cast
  Clu Gulager, James Karen, Don Calfa
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.