RECENSIE
DVD

Nightmare City / Incubo sulla città contaminata(1980)

Binnen de golf Europese zombiefilms, die in het begin van de jaren ’80 in navolging van George Romero’s succesvolle DAWN OF THE DEAD vanuit Europa de wereld overspoelde, zal NIGHTMARE CITY onbedoeld de lachers op zijn hand hebben gekregen.

Na een ongeluk in een kerncentrale wordt Madrid overspoeld met ‘zombies’, die in niks herinneren aan de traag voortbewegende levende doden van Romero en zijn navolgers. Deze rennen hysterisch rond en gebruiken bovendien mitrailleurs, messen en hakbijlen. Zoals uit de extra’s van deze schijf zal blijken had Lenzi het helemaal niet grappig bedoeld, maar dat is er misschien juist de oorzaak van dat NIGHTMARE CITY als trashy horrorfilm nog aardig genietbaar is. Want hoewel de plot verwaarloosbaar is en het acteerwerk houterig (hoofdrolspeler Stiglitz vertoont geen enkele emotie achter zijn pluizige baard), zijn cameravoering en montage dik in orde, waardoor de film er heel behoorlijk uitziet en een lekker tempo heeft. Ook niet onbelangrijk: het bloed vloeit als wijn.

Beeld en geluid
De gebruikte print met oorspronkelijk beeldformaat van 2.35:1 is onwaarschijnlijk goed van kwaliteit: haarscherp, kleurvast en vrijwel geen krasje te zien. De film is Engels gesproken en heeft optionele Nederlandse ondertitels.

Extra’s
Hoe plezierig NIGHTMARE CITY als exploitatiefilm ook mag zijn, hij kan niet op tegen het bonusmenu, waarin regisseur Umberto Lenzi zowel tijdens het uitvoerige interview met SN-medewerker Mike Lebbing als op het audiocommentaar voor onvergetelijk hilarische uitspraken zorgt. Het mysterie van de rennende zombies wordt opgehelderd (‘They are not zombies, they are contaminated men!‘), Lenzi licht zijn Freudiaanse symboliek toe (‘You see the knife penetrating the girl’s body, like the masculine penis‘) en de kijkers – die zich afvragen of Lenzi dit nou allemaal meent – worden alsmaar heel jofel aangesproken met ‘boys‘. Helaas worden zowel het interview als het commentaarkanaal ontsierd door rammelende techniek. Het beeld van het krukkig gefilmde interview is opgerekt, wat te ondervangen is door het tv-beeld, indien mogelijk, op 16:9 te zetten. Bij het audiocommentaar horen we Lenzi steeds de knoppen van zijn taperecorder indrukken, waarbij de goede man ook nog telkens een seconde of twee te vroeg begint te praten. De schijf bevat verder een trailer, fotogalerij en aparte soundtrack.

SN-koopadvies
Ondanks de schoonheidsfoutjes mag duidelijk zijn dat de Nederlandse distributeur Italian Shock alles uit de kast heeft gehaald om deze dvd-uitgave van een curieuze exploitatiefilm zo aantrekkelijk mogelijk te maken. En dat is gelukt – deze schijf is een must voor Italofielen en liefhebbers van bloedsoep – met dank aan meneer Lenzi, een curiosum op zichzelf en de echte ster van deze dvd.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #48, november 2000/januari 2001.

© Roel Haanen
1 november 2000
 • Titel
  Nightmare City
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Umberto Lenzi
 • Scenario
  Antonio Cesare Corti, Luis María Delgado, Piero Regnoli
 • Cast
  Hugo Stiglitz, Laura Trotter, Maria Rosaria Omaggio
 • Taal
  Italian, Spanish
 • Land
  Italy, Spain, Mexico
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.