RECENSIE
Bioscoop

Monster Hunter(2020)

Nu veel filmliefhebbers staan te trappelen om weer naar de bioscoop te gaan lijkt de release van MONSTER HUNTER bijna een strategische zet; met maar weinig concurrentie is men misschien geneigd om zelfs naar de nieuwe Paul W.S. Anderson te gaan.

Na RESIDENT EVIL: THE FINAL CHAPTER (2016) kwam er ruimte vrij in de agenda’s van Paul W.S. Anderson en zijn partner Milla Jovovich. Dus trok het stel een ander werkje uit de catalogus van de Japanse computerspellenproducent Capcom. De keuze viel op de populaire reeks MONSTER HUNTER, waarvan het eerste spel in 2004 uitkwam voor de Playstation 2. Net als bij RESIDENT EVIL regisseert, produceert en schrijft Anderson, terwijl Jovovich de hoofdrol speelt.

MONSTER HUNTER opent met een schip van admiraal Ron Perlman, dat over een zandvlakte vaart en wordt opgejaagd door een monster onder het zand (een scène die ons vooral doet beseffen dat we in deze periode eigenlijk DUNE van Denis Villeneuve hadden kunnen kijken). De openingsscène laat perfect zien wat er mis is met MONSTER HUNTER: het concept leent zich prima voor wat creatieve scènes, maar Anderson doet er helemaal niets mee. De film oogt alsof het gemaakt is door kunstmatige intelligentie, alles is zodanig ‘middle of the road’ dat het bijna bewonderenswaardig is.

Dit wordt bevestigd als we ons hoofdpersonage ontmoeten. Milla Jovovich is de snoeiharde soldaat Artemis. De rest van haar team doet er niet toe, het zijn een stel inwisselbare soldaten, die flauwe moppen tappen en als het serieus wordt dramatisch een kusje geven op de foto van hun gezin. Maar ze zijn er vooral om te bevestigen dat Milla een bad-ass is; één van de eerste dialoogzinnen in de film komt van een soldaat die zijn teamleden vertelt dat Artemis misschien een vrouw is, maar dat ze wel heel stoer is. Het is wat, een stoere dame als hoofdrolspeelster in een actiefilm.

Tijdens een mysterieuze storm komen deze soldaten in een andere wereld terecht. Of nou ja, ze gaan van de ene zandvlakte naar een andere zandvlakte. Maar in deze woestijn zitten monsters verstopt, die de soldaten stuk voor stuk opvreten tot alleen Jovovich over is. Vervolgens ontmoet ze een mysterieuze jager, gespeeld door Tony Jaa. Dat zij een team zullen vormen is meteen overduidelijk, des te frustrerender zijn de eindeloze scènes waarin de twee elkaar zien als vijanden en met elkaar op de vuist gaan. Maar op een gegeven moment zijn ook zij het zat en worden ze plotseling vriendjes. En ondanks dat hun relatie de crux van het verhaal lijkt te zijn, wordt de film geen centimeter interessanter. Dit komt vooral omdat de personages van Jovovich en Jaa oersaaie figuren zijn. Je gaat de moppentappende soldaten bijna missen.

Dus is alle hoop gevestigd op het visuele spektakel, maar ook daarin is MONSTER HUNTER de saaiheid zelve. Anderson volgt netjes de regel dat een shot niet langer dan 2 á 3 seconden mag staan, want stel je voor dat het publiek te lang naar één shot moet kijken, ze zouden nog in slaap kunnen vallen. Het is echter aannemelijker dat kijkers in slaap vallen van het fantasieloze design van de wezens; de monsters zien eruit als elke gemiddelde dinosaurus en draak. En soms zijn het gewoon grote spinnen die in de woestijn rondlopen. Dat heet geen fantasiewereld, maar gewoon Australië

Als laatste is het ook frustrerend dat MONSTER HUNTER de zoveelste film is zonder einde, omdat het volledig wil inzetten op een eigen franchise of universum; een trend die ervoor zorgt dat veel films tegenwoordig eerder aanvoelen als een pilot in plaats van een film die echt af is. Er staat nog net niet letterlijk ‘wordt vervolgd’ in de aftiteling. Het feit dat veel van die films uiteindelijk nooit een vervolg krijgt biedt hoop, want veel saaier dan MONSTER HUNTER zie je ze zelden. Wat dat betreft is de film zo fantasie- en inspiratieloos als z’n eigen titel.

Distributie: Universal. Release NL: 3 december, BE: 16 december 2020. Copyright: Jasper ten Hoor. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 3 december 2020.

© Jasper ten Hoor
3 december 2020
 • Titel
  Monster Hunter
 • Lengte
  103 minuten
 • Regie
  Paul W.S. Anderson
 • Scenario
  Paul W.S. Anderson, Kaname Fujioka
 • Cast
  Milla Jovovich, Tony Jaa, Ron Perlman
 • Taal
  English
 • Land
  Germany, United States, Japan, China, South Africa, Canada
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.