RECENSIE

Firestarter Rekindled(2002)

Weet u nog wie Charlene ‘Charlie’ McGee was? Dat was het dochtertje van Andy McGee en Vicky Tomlinson, twee studenten die zich eind jaren zestig aanmeldden bij ‘The Shop’, een instelling waar ietwat dubieuze wetenschappelijke research werd verricht, om deel te nemen aan een experiment met de hallucinogene stof Lot 6 en zo een centje bij te verdienen. Het werd meer dan een centje, want in hun dochtertje openbaarden zich schrikbarende pyrokinetische vermogens.

Dat gebeurde allemaal in Stephen Kings roman Firestarter (1980) en in de verfilming door Mark L. Lester uit 1984. De toen achtjarige Drew Barrymore was Charlie, David Keith en Heather Locklear waren Andy en Vicky en George C. Scott vertolkte de rol van de bedenkelijke John Rainbird, The Shop’s professional assassin. Lesters FIRESTARTER heeft nu een vervolg gekregen met FIRESTARTER REKINDLED (ook bekend als FIRESTARTER 2). Met deze tweedelige film voor kabel-tv (162 minuten) is het merkwaardig en bijzonder slordig gesteld. Charlie (Moreau), die nu een volwassen vrouw zou moeten zijn, heeft de tienerleeftijd; John Rainbird en Dr. Wanless, reddeloos omgekomen in een door Charlie veroorzaakte vuurstorm, draven weer op; The Shop, in 1984 volledig in de as gelegd, draait op volle toeren; flashbacks naar incidenten in FIRESTARTER komen niet overeen met de toenmalige gebeurtenissen (altijd een nodeloze misser en onderschatting van een filmminnend publiek). Dat maakt van FIRESTARTER REKINDLED eerder een remake (of liever reworking) dan een sequel. De film komt over als een langdurige herkauwing van thema’s uit de oorspronkelijke FIRESTARTER, aangevuld met reeksen nevenontwikkelingen om de tweeënhalf uur vol te maken. Pikant detail: Charlie laat nu haar pyrokinetische gaven de vrije loop bij seksuele opwinding, maar heeft zorgzaam enkele goed functionerende blusapparaten bij de hand om interieur en beddengoed zoveel mogelijk te sparen, anders zou het liefdesspel een te begrotelijke kwestie worden. Rainbird (McDowell) worstelt met obsessieve, meer dan vaderlijke gevoelens voor Charlie. The Shop heeft inmiddels enkele hooglijk paranormale kinderen ‘gekweekt’, wier vermogens worden ingezet om een bank in Rivermead, Californië, te beroven (zonder twijfel de meest banale subplot in jaren!). Enzovoort, enzovoort. En zo stevent de toeschouwer af op de ultieme, vuurgevaarlijke confrontatie tussen Charlie enerzijds en Rainbird en zijn jeugdige freaks anderzijds, want daarop is in een film als deze toch het wachten. FIRESTARTER was geen zinderend meesterwerk, maar in vergelijking is FIRESTARTER REKINDLED thematisch een inconsistente janboel en dramatisch een volmaakt overbodige ervaring. Reprises zonder kraak of smaak: je vraagt je af waarom ze toch steeds weer worden gemaakt. Huur Mark Lesters film nog maar een keer.

** Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #57, p31.

27 april 2011
 • Titel
  Firestarter 2: Rekindled
 • Lengte
  168 minuten
 • Regie
  Robert Iscove
 • Scenario
  Stephen King (novel), Philip Eisner
 • Cast
  Marguerite Moreau, Malcolm McDowell, Dennis Hopper
 • Taal
  English
 • Land
  United States
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.