RECENSIE

Claustrofobia(2011)

Nederlandse genrefilms zijn dun gezaaid, dus dat is al een reden om blij te zijn met CLAUSTROFOBIA. Nog een reden om deze duistere thriller in de gaten te houden, is dat het de eerste Nederlandse genrefilm is die, vanaf 10 juni, direct en exclusief op het internet wordt uitgebracht.

Voor CLAUSTROFOBIA ga je dus niet naar de bioscoop, maar naar  www.claustrofobia.nl. Vanaf 10 juni kun je daar de film downloaden op pc, tablet of smartphone. Dat is gratis als je registreert en je daarmee tal van productaanbiedingen-met-korting op de hals haalt. Wij zouden gewoon die €2,39 betalen.

Want dat is CLAUSTROFOBIA wel waard. Eva Lennearts (Carolien Spoor), een studente dierengeneeskunde, betrekt een mooie woning in Amsterdam. De vorige bewoonster lijkt halsoverkop vertrokken te zijn. De huisbaas (Rogier Philipoom) is een onguur typ. Er staat een enge vent voor het raam aan de overkant. Buurman Alex (Dragan Bakema) blijkt gelukkig wél erg charmant.  Toch ontwaakt Eva in de kelder van het appartementencomplex. Aan het bed geketend. Overgeleverd aan de waanzin van…

De trailer doet moeite om niet te verklappen wie zich achter dat enge gasmasker bevindt, maar wij kennen onze pappenheimers. De eerste helft van de trailer is een vrijwel exacte replica van die van THE RESIDENT. De opzet is dezelfde en beide films proberen ongeveer een half uur lang de kijker op het verkeerde been te zetten. Helaas moeten de Nederlandse cast en crew hun meerdere erkennen in de veteranen van Hammer Films.

Regisseur Bobby Boermans, die ervaring op deed met videoclips en korte films voor BNN, brengt het verhaal vaardig in beeld, maar weet zijn acteurs niet tot opvallende prestaties te inspireren. Vooral sfeer ontbreekt. Waar THE RESIDENT een film lang dicht op de huid zit van Hilary Swank en haar angst en paranoia steeds tastbaarder maakt, gaat in CLAUSTROFIA de spanning verloren omdat er zo nodig gesneden moet worden naar het onderzoek van politie-inspecteur Danny de Koning (Thijs Römer).

De grootste teleurstelling is het script van Robert A Jansen (COMPLEXX). Er zijn storende inconsequenties: Eva krijgt in de kelder contact met de buitenwereld via haar mobiel, maar de politieman heeft in dezelfde kelder geen bereik. Van de claustrofobie waaraan de antagonist lijdt, is halverwege niets meer te merken. Maar wat vooral teleurstelt is het gebrek aan originele ideeën: de engerd met het gasmasker, de hardrock, het mobieltje en de verbinding die nét wordt verbroken wanneer Eva zich eindelijk heeft weten los te wrikken, de gekke chirurg op operamuziek, de vluchtpoging door het kleinste badkamerraampje…

Nederlandse genrefilms komen moeilijk van de grond omdat fondsen, distributeurs en producenten huiverig zijn. Het zou fijn zijn CLAUSTROFOBIA die nu allemaal wist te omzeilen en een hit zou worden. Maar toch; ook op internet verlang je een sterker verhaal.

Di: www.claustrofobia.nl (vanaf 10 juni). Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 9 juni 2011.

9 juni 2011
 • Titel
  Claustrofobia
 • Lengte
  94 minuten
 • Regie
  Bobby Boermans
 • Scenario
  Robert A. Jansen
 • Cast
  Carolien Spoor, Dragan Bakema, Thijs Römer
 • Taal
  Dutch
 • Land
  Netherlands
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.