RECENSIE

The Resident(2018–2023)

Hilary Swank denkt te weten wat het probleem is in THE RESIDENT. ‘There’s something creepy about the apartment’. Helaas, nét niet goed, Hilary! Het probleem is niet architectonisch van aard.

Integendeel, de woning in Brooklyn heeft een prachtig uitzicht, tal van ruime kamers en is nog zeer betaalbaar ook. Juliet Devereau (Swank) is net weg bij haar overspelige vriend en dus zeer in haar nopjes met de nieuwe stek. De huisbaas (Jeffrey Dean Morgan) is nog druk aan het verbouwen, maar blijkt een zeer vriendelijke, behulpzame en zelfs aantrekkelijke vent. Alleen zijn oude vader (Christopher Lee) is een beetje een engerd.

Na een half uur onthult een lange rewind wat we al vermoedden: een vrouw alleen in een veel te groot appartement is haar leven niet zeker. Iemand begluurt Juliet vanachter de spiegel, doet vieze spelletjes in haar badkuip en kruipt, wanneer ze ligt te slapen, zelfs bij haar in bed!

Hammer, de legendarische Britse horrorproducent, is aan een hergeboorte bezig. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw verscheen er niks engs meer van de Britten, maar LET ME IN en THE RESIDENT kondigen dit jaar een hergeboorte aan. Let, tijdens het Imagine Film Festival ook even op de derde Hammer-productie van dit jaar, WAKE WOOD. En zoals u van Hammer mag verwachten: THE RESIDENT is een zeer degelijke griezelfilm.

Wie er achter Juliet aan zit, zal voor de geoefende kijker geen grote verrassing zijn. THE RESIDENT moet het vooral hebben van spannend camerawerk, spannende belichting en dito montage. De climax met veel geren is wat teleurstellend, maar Guillermo Vanarro (vaste cameraman van Robert Rodriguez en Guillermo del Toro) en (mede-)editor Bob Murawski (THE HURT LOCKER en talloze films van Sam Raimi – zijn masterclass tijdens Imagine dit jaar mag u niet missen) beheersen het klassieke filmvocabulaire van suspense en surprise.

Eind jaren 50 liep Hammer voorop in het horrorgenre. Dat is allang niet meer zo, THE RESIDENT is vooral heel degelijk. Maar wat is het toch prettig om eens niet getrakteerd te worden op de knalharde scare chords die we kennen uit zoveel Aziatische of daarvan afgeleide Amerikaanse horrorproducties, noch op sadistische bloedbaden, epileptische montage of de fake found footage die nu weer en vogue is. De nieuwe Hammer maakt geen slechte start.

Di: Independent (NL: 7 april, BE: onbekend)

Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 6 april 2011.

6 april 2011
 • Titel
  The Resident
 • Lengte
  60 minuten
 • Scenario
  Amy Holden Jones, Hayley Schore, Roshan Sethi
 • Cast
  Matt Czuchry, Manish Dayal, Bruce Greenwood
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.