RECENSIE

The Adjustment Bureau(2011)

Lange tijd zag het ernaar uit dat THE ADJUSTMENT BUREAU de INCEPTION van het nieuwe jaar ging worden. Met Matt Damon als Leonardo DiCaprio, een verwante thematiek en een filmische look die wel heel erg op die van Christopher Nolans hersenbreker lijkt.

Dat laatste is wellicht geen toeval, want zowel commercieel als artistiek was INCEPTION een voltreffer. Maar THE ADJUSTMENT BUREAU van plagiaat verdenken, is onzin. Debuterend regisseur George Nolfi (de slimme scenarist van onder meer THE BOURNE ULTIMATUM) baseerde zich op een kort verhaal van Philip K. Dick uit 1954. Al moet ook dat weer genuanceerd worden: Nolfi behield wel het centraal idee, maar verzon er een nieuw verhaal omheen.

Wie Dicks universum een beetje kent, weet dat de mannen in driedeling pak en met deukhoed op het hoofd niet voor een normaal bureau werken. Zij moeten controleren of alles wel volgens het Grote Plan verloopt. De mannen zijn sterker in handelen dan denken en leggen verantwoording af aan een schimmige figuur die ze ‘˜De Voorzitter’ noemen.

Het spreekt voor zich dat minstens één figuur uit de film zich tegen het Grote Plan moet verzetten: een talentvol politicus (Matt Damon) die verliefd wordt op een knappe ballerina (Emily Blunt). Waarom dat volgens de Hogere Machten niet mag? Het wordt uitgelegd in de film, maar echt overtuigend is de argumentatie niet.

In tegenstelling tot Nolan houdt Nolfi de voet op het rempedaal. THE ADJUSTMENT BUREAU is als film al even kraaknet als de pakken die de heren dragen. De regisseur werkt zich nooit in het zweet, zo afgemeten en beheerst gaat hij te werk. Pompende actie en prikkelende sciencefiction moeten het afleggen tegen lauwe liefdesbesognes en oeverloos gepraat. Ook metafysisch doet Nolfi nooit gek: wie echt zijn best doet, kan de realiteit naar zijn hand zetten. De vrije wil bestaat en de liefde overwint.

Gelukkig zit er in THE ADJUSTMENT BUREAU ook humor. Zo’n leuke deukhoed die deuren naar andere delen van de stad opent, willen wij ook. Handig voor in het verkeer, of wanneer we nog eens het gevoel krijgen dat Hogere Krachten ons doen en laten manipuleren.

Di: Universal Pictures International (BE: 23 maart 2011 / NL: 24 maart 2011)

Copyright Hans Dewijngaert. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 25 maart 2011.

© Hans Dewijngaert
25 maart 2011
 • Titel
  The Adjustment Bureau
 • Lengte
  106 minuten
 • Regie
  George Nolfi
 • Scenario
  George Nolfi, Philip K. Dick
 • Cast
  Matt Damon, Emily Blunt, Lisa Thoreson
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Sci-FiMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.