RECENSIE

The Chronicles of Riddick: Dark Fury(2004)

Het lijkt een nieuwe trend: een korte animatiefilm om het verhaal van een lange speelfilm te verduidelijken. Flight of the Osiris sloeg een brug TUSSEN THE MATRIX en THE MATRIX RELOADED (al kwamen daar later nog eens zes delen Animatrix bij), en VAN HELSING kreeg een getekende prequel met Van Helsing: Assigment London. Chronicles of Riddick: Dark Fury overbrugt de kloof tussen PITCH BLACK en THE CHRONICLES OF RIDDICK.

Geen overbodige luxe, want de overgang van de kleine SF-shocker naar de peperdure ruimtesage verloopt nogal abrupt. Dark Fury pikt de draad op vanaf het moment dat Riddick samen met Jack en Imam de PITCH BLACK-planeet heeft verlaten. Ver komen ze niet, want onderweg worden ze onderschept door een ruimteschip vol premiejagers. De bende wordt gerund door Chillingworth, een ondernemende schoonheid die van haar schip een soort reizende freakshow heeft gemaakt. Een aantal van de meest beruchte criminelen uit het universum staat bij haar in het ruim, bevroren als levende standbeelden. Riddick moet het kroonjuweel van de collectie worden, maar zo eenvoudig laat hij zich niet inlijven. Dark Fury kwam tot stand onder auspiciën van Peter Chung, een van de producenten en regisseurs van de Animatrix-serie. Chung is een voortreffelijk stilist, en Dark Fury ziet er dan ook prachtig uit. De karakters zijn geslaagde stripversies van hun menselijke voorbeelden, en de combinatie van 3D-achtergronden met cel-geanimeerde personages werkt meestal goed. Het verhaal is ook leuk bedacht, al vraag ik me af waarom de dame met de Engelse naam zo’n vet Italiaans accent heeft. Wat vooral aangenaam ontbreekt is de dikdoenerij die CHRONICLES zo vervelend maakt. Toch heb ik een probleem met Dark Fury. Het klopt dat deze korte episode PITCH BLACK en CHRONICLES aan elkaar last, maar verder wordt er niet of nauwelijks informatie verstrekt die een beter begrip van de sage oplevert. Het is gewoon een op zichzelf staand oponthoud geworden, al wordt wel een van de personages uit Riddick geïntroduceerd: premiejager Toombs. Het lijkt er eerder op dat regisseur David Twohy en ster Vin Diesel het wel een cool idee vonden om ook met zo’n hippe anime te komen, dan dat dit echt verhelderend werkt. Wat bij The Animatrix toch absoluut het geval was. De dvd heeft volop extra’s, van een complete animatic (bewegend storyboard), tot interviews met Twohy, Diesel en Chung.

Copyright Mark van den Tempel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #64, p34.

© Mark van den Tempel
27 april 2011
 • Titel
  The Chronicles of Riddick: Dark Fury
 • Lengte
  35 minuten
 • Regie
  Peter Chung
 • Scenario
  David Twohy (story), Brett Matthews (screenplay), Ken Wheat (characters), Jim Wheat (characters)
 • Cast
  Vin Diesel, Rhiana Griffith, Keith David, Roger Jackson
 • Taal
  English
 • Land
  USA
Meer AnimationMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.