RECENSIE
DVD

Black Sunday(1960)

Mario Bava’s regiedebuut (originele titel LA MASCHERA DEL DEMONIO en in de VS ook uitgebracht als THE MASK OF SATAN) is in twee opzichten oogstrelend.

Middeleeuwse vampieren worden per ongeluk weer tot leven gewekt en terroriseren de nakomelingen van hun vroegere inquisiteurs. Niets nieuws onder de zon dus, maar met Bava achter de camera wordt het verhaaltje een aaneenschakeling van betoverende zwart-witbeelden. En voor de lens speelt een piepjonge en beeldschone Barbara Steele de dubbelrol van vampier Asa en haar onschuldige afstammeling Katia.

Beeld en geluid
BLACK SUNDAY wordt gepresenteerd als onderdeel van de Mario Bava Collection. Da’s pretentieus, maar die pretenties worden wel waargemaakt. Het beeld is scherp, de gebruikte print vrijwel smetteloos.

Extra’s
Tim Lucas, uitgever van het onvolprezen Video Watchdog (sinds begin dit jaar een maandblad!) schreef het artikel op de mooie klaphoes en voorzag de film van doorwrocht audiocommentaar. De disc bevat naast een trailer en foto- en poster-collectie ook tekstuele informatie over Bava en de spelers. De interactieve menu’s zijn ook erg smaakvol gedaan. ‘Listen. The sound you hear is dripping blood. This is the start of BLACK SUNDAY.’

SN-koopadvies
Na BARON BLOOD is dit de tweede titel in de Bava Collection. SHOCK, LISA AND THE DEVIL en BAY OF BLOOD volgen. Allemaal aanraders en wat de laatste titel betreft: koop niet de Simitar-editie die nu al in de winkels ligt. De beeldkwaliteit daarvan is ronduit slecht.

Copyright Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Oorspronkelijk gepubliceerd in Schokkend Nieuws #44, februari 2000.

© Bart Oosterhoorn
1 februari 2000
 • Titel
  Black Sunday
 • Lengte
  87 minuten
 • Regie
  Mario Bava
 • Scenario
  Ennio De Concini, Mario Serandrei, Nikolay Gogol
 • Cast
  Barbara Steele, John Richardson, Andrea Checchi
 • Taal
  Italian, English
 • Land
  Italy
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.