RECENSIE
DVD/VOD

Behemoth(2021)

De digitale visuele effecten-maker Peter Szewczyk regisseerde eerder een aantal korte films. BEHEMOTH is zijn eerste lange speelfilm en (spoiler!) hoogstwaarschijnlijk ook zijn laatste.

In BEHEMOTH is hoofdpersoon Joshua ervan overtuigd dat het bedrijf waarvoor hij werkte verantwoordelijk is voor de mysterieuze ziekte van zijn dochtertje. In een wanhoopspoging om de waarheid te achterhalen, ontvoert hij samen zijn matties Keelee en Dominic, zijn voormalige baas dr. Louis Woeland. De praktijken waarmee Woeland zich bezig houdt zijn echter een stuk duisterder dan Joshua zich had kunnen voorstellen.

Het zal duidelijk zijn dat BEHEMOTH helemaal niets van doen heeft met het gelijknamige reusachtige monster uit het boek van Job in het oude testament. Zelfs niet metaforisch. Wel duikt er aan het einde van de film een paar seconden een demon op. Inderdaad dat beestje op de poster. Dus die heb je al gezien. Ook in de film ziet hij er best aardig uit maar tegen die tijd kan je het geen hol meer schelen, geloof me. Als je me niet gelooft, lees dan nog even verder.

Door de titel en de poster keek ik best een beetje uit naar deze film. Achteraf las ik dat de film een budget had van $65.000 en de primaire set in de woonkamer van de producent was gebouwd. Had ik dat maar van te voren geweten, want dan had ik mijn verwachtingen wat bijgesteld. Niet dat ik de film dan veel hoger had gewaardeerd, maar ik had me waarschijnlijk wel wat minder geërgerd tijdens het kijken.

BEHEMOTH speelt zich grotendeels af in een motelkamer en op de parkeerplaats erbuiten. In de kamer wordt oeverloos geouwehoerd en op de parkeerplaats veel rondgehangen. Mijn gedachten dwaalden regelmatig af. Maar als ik dan de film een paar minuten teruggespoelde, ontdekte ik dat ik eigenlijk niet veel had gemist. Ik heb de korte films van Szewczyk niet opgezocht maar het zou me niet verbazen als BEHEMOTH oorspronkelijk een korte film was die met veel extra gezever en gehang is opgerekt tot 85 minuten.

De weinige leuke vondsten worden door de incompetente uitwerking teniet gedaan. Zo krijgt Woeland een paar een keer een papieren zak over zijn hoofd. Het zou een lollig ‘ik kan je lelijke smoel ff niet meer zien’-momentje kunnen zijn. Maar dat is het niet. BEHEMOTH is bloedserieus en het hoe en waarom van die papieren zak blijft een raadsel totdat blijkt dat het een lui opzetje is zodat Joshua zich op een cruciaal moment kan voordoen als Woeland.

Een lowbudgetfilm kan je matige effecten of wiebelige sets nog wel vergeven, mits de andere onderdelen in orde zijn. In BEHEMOTH is alles middelmatig met als gevolg dat de film als geheel een stuk minder is dan de som der delen.

Distributie: Source 1 Media. Release: 2 december 2021. Copyright: Erik van ‘t Holt. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 december 2021.

© Erik van 't Holt
4 december 2021
 • Titel
  Behemoth
 • Lengte
  88 minuten
 • Regie
  Peter Szewczyk
 • Scenario
  Derrick Ligas, Peter Szewczyk
 • Cast
  Josh Eisenberg, Paul Statman, Jennifer Churchich
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.