RECENSIE
Bioscoop

47 Meters Down: Uncaged(2019)

Het kon natuurlijk niet uitblijven na het onverwachte succes van Johannes Roberts’ haaienhorror 47 METERS DOWN: een vervolgfilm. In dit rommelige, maar nog altijd genietbare deel twee, verkennen vier tieners een verborgen onderwatergrot. Er zouden daar toch geen haaien zitten?

Waarschijnlijk had niemand het miljoenensucces verwacht van Johannes Roberts’ 47 METERS DOWN. De lowbudget maar effectieve haaienhorror stond zelfs al gepland voor een anonieme DVD-release, toen distributiemaatschappij Entertainment Studios op het laatste moment toch nog de bioscooprechten besloot te kopen. Het resultaat: een van de meest winstgevende indies van 2017, dat zijn budget van vijf miljoen meer dan ruim terugverdiende, en het haaiengenre weer uit de kaken van de knipogende SHARKNADO-films haalde.

Een vervolg was dus onvermijdelijk en met 47 METERS DOWN: UNCAGED leveren regisseur Roberts en scenarist Ernest Riera meer van hetzelfde. Al werkten ze het originele concept (twee zussen vastgekluisterd in een observatiekooi op de oceaanbodem) ditmaal uit op grotere schaal. De twee saaie zussen werden zo vier springerige tienervriendinnen, de haaienobservatiekooi veranderde in een eeuwenoud Maya-tunnelcomplex en de door vage schimmen gesuggereerde haaienaanwezigheid is ditmaal vervangen door vol in beeld getoonde CGI-haaien.

Het resultaat is een rommelige, maar op momenten genietbare overlevingsfilm, die zich net als het eerste deel aan de Mexicaanse kust afspeelt. Daar ontmoeten we de sullige Mia (Sophia Nélissa) en haar hippe stiefzus Sasha (Corinne Foxx), die na het huwelijk van beider ouders (gespeeld door Nia Long en John Corbett) met elkaar opgescheept zitten in het afgelegen kustplaatsje Yucatan, waar het nieuwbakken gezin vanwege het werk van vader Grant naartoe is verhuisd. Dat werk: eeuwenoude onderwatergrotten in kaart brengen. Zijn eerste vondst: een prehistorische haaientand.

“Een verloren reliek uit een vervlogen tijd,” filosofeert Grant wanneer hij de tand zijn dochter Mia cadeau doet. Maar als kijker snappen we dat hij krachten heeft aangeboord die zich spoedig op hem zullen wreken. En wat blijkt: wanneer Mia en Sasha verplicht een dag samen moeten optrekken, zijn het twee van Sasha’s vriendinnen die nog wel een leuk en helemaal verlaten binnenlandsmeertje weten. Het staat op geen enkele landkaart en wist je… er zijn daar dus ook duikspullen want je kunt er een oud Maya-tunnelcomplex bezoeken. Voor de vier er erg in hebben verkennen ze het onderwater gelopen doolhof. Maar wat beweegt daar in de achtergrond?

Fijn aan de 47 METERS DOWN-franchise (als we daar inmiddels over mogen spreken) is dat die niet al te veel vertrouwt op jump scares en schrikmomenten. Roberts is nog altijd behendig in het neerzetten van claustrofobische situaties (nauwe tunnelcomplexen, een wild stuwende onderwaterstroom), waar de vier tieners (o.a. Corine Foxx en Sistine Stallone, dochters van respectievelijk Jamie en Sylvester) onder druk van lege zuurstoftanks, haperende zaklampen en verwarrende Maya-inscripties een weg uit moeten vinden.

Toch gaat het op de bodem van de zee ook een beetje mis in UNCAGED. Want waar in de eerste film een observatiekooi een fijn anker was voor de ontsnappingspogingen van Lisa en Kate, is een onoverzichtelijk Maya-tunnelcomplex toch vooral… onoverzichtelijk. Het tasten in het donker voelt, ondanks het soms ingenieuze kleurenspel met algengroen en okergeel van onderwatercameraman Mark Silk, gaandeweg als willekeur. Overal kunnen haaien uit de duisternis opduiken, die dan weer te opzichtig helder en bleek in beeld verschijnen – een vervelende stijlbreuk.

Zo ploetert Roberts’ vervolgfilm zich door het donker naar een einde dat zich dan weer in volle zee afspeelt. Onderwijl zijn er momenten van spanning en een paar grappige vondsten. Maar de volgende keer graag weer terug naar de basis. Want niets is zo eng als suggestie en sfeer.

Distributeur: Splendid (BE: 25 september, NL: 26 september). Copyright: Guus Schulting. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 28 september 2019.

© Guus Schulting
28 september 2019
 • Titel
  47 Meters Down: Uncaged
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  Johannes Roberts
 • Scenario
  Johannes Roberts, Ernest Riera
 • Cast
  Sophie Nélisse, Corinne Foxx, Brianne Tju
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  United Kingdom, United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.