RECENSIE

The Witch in the Window(2018)

DVD/BLU-RAY |  Het lijkt soms alsof je met vastgoedtransacties slapend rijk kunt worden, maar THE WITCH IN THE WINDOW laat zien dat het aanschaffen van een opknappertje om het met winst door te verkopen niet zonder risico is.

De film begint als de twaalfjarige Finn (Charlie Tacker) het familiefilter van zijn browser omzeilt en dingen ziet die niet voor kinderogen bestemd zijn. Zijn moeder Beverly (Arija Bareikis) weet zich met het joch geen raad en besluit dat Finn maar een tijdje naar zijn vader Simon (Alex Draper) moet – met wie zij een akelige scheiding achter de rug heeft. Simon staat net op het punt naar landelijk Vermont te vertrekken om daar een oud huis op te knappen. Hij staat niet bepaald te springen om opgezadeld te worden met zijn zoon en de herinneringen aan zijn gestrande huwelijk, maar er zit niks anders op.

De film legt gedurende zijn bescheiden speelduur van 77 minuten meer nadruk op de moeizame omgang en emotionele onvermogens van de hoofdrolspelers, dan op enig bovennatuurlijk aspect. Maar uiteindelijk verschijnt dan toch buurman Louis ten tonele, die Simon uitlegt waarom hij het huis voor zo’n spotprijsje kon kopen: het is het onderkomen van de kwaadaardige heks Lydia. Hoe meer reparaties Simon uitvoert, hoe sterker Lydia wordt en hoe meer ze zich doet gelden. Dat klussen wordt overigens voornamelijk in woord beleden. Veel meer dan de zolder opruimen zien we Simon eigenlijk niet doen. Een wat sfeervoller, écht vervallen huis had wonderen kunnen doen voor de film. Ook het uiterlijk van heks Lydia zal niet de geschiedenis ingaan als een grootse prestatie op het gebied van art direction.

Niettemin is de film boeiend en blij vlagen ook best creepy. Het acteerwerk is in orde, we raken echt betrokken bij Simon en Finn, en de spanning wordt zorgvuldig opgebouwd. Het moge duidelijk zijn dat niet de heks hier de echte gruwel is, maar de wanhoop over een mislukt huwelijk en de verstoorde relatie tussen ouder en kind. THE WITCH IN THE WINDOW zou wat dat betreft een goede double bill vormen met PYEWACKET (Adam MacDonald, 2017, zie SN #140), eveneens een arthousedramafilm met horrorelementen, maar dan één waarin juist moeder en dochter centraal staan.

Distributie: Just Entertainment (NL: 20 augustus). Copyright Ype Driessen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 22 september 2019.

© Ype Driessen
20 september 2019
 • Titel
  The Witch in the Window
 • Lengte
  77 minuten
 • Regie
  Andy Mitton
 • Scenario
  Andy Mitton
 • Cast
  Arija Bareikis, Alex Draper, Charlie Tacker
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.