RECENSIE
Bioscoop

10 Cloverfield Lane(2016)

(Mede)geproduceerd door J.J. Abrams, Drew Goddard, Matt Reeves en tot op het laatste moment in mysteries gehuld: tijd voor onze (spoilervrije) recensie van 10 CLOVERFIELD LANE.

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) pakt huilend haar koffers. Ze laat haar ring en de huissleutels op tafel achter en rijdt weg. Haar vent belt haar nog, smekend “kom terug”, maar ze hangt op. Hij belt nog een keer, ze kijkt even van de weg en dan: beng!, een klap, een crash, auto over de kop…

Michelle ontwaakt vastgeketend in een kelder, waar een moddervette vent (John Goodman) beweert dat hij haar niet ontvoerd maar gered heeft. Een aanval, beweert hij, en hij mompelt wat over Russen en marsmannetjes. Gelukkig is hij al jaren geleden begonnen met de bouw van deze bunker. Niemand mag naar boven. De lucht buiten is geïnfecteerd. “There is nowhere to go, Michelle.”

Wat is dit? Is deze Howard van lotje getikt? Fans van de alien invasion-film CLOVERFIELD  (2008) zullen denken te weten hoe het zit. De nieuwsberichten op de autoradio en her en der verspreide aanwijzingen (Bold Futura van de Tagruato Corporation, bijvoorbeeld) lijken hen gelijk te geven. Wanneer de toedracht van Michelles auto-ongeluk duidelijk wordt, slaat de twijfel echter toe. Is 10 CLOVERFIELD LANE dan tóch niet meer dan het adres voor een gewone ontvoeringsthriller? Howard lijkt op het ene moment een huiselijke vader die zijn overleden dochter mist en de bunker gezellig heeft gemaakt met damestijdschriften, een antieke tafel en posters van Parijs. Op andere momenten is hij een angstaanjagende reus. Goodman speelt met volle baard, bolle buik en volle overgave. “You’ll learn to love cooking,” glimlacht hij tegen haar… en dan klinkt hij eerder als Josef Fritzl dan als Roseanne´s Dan Conner.

Goodman draagt de film. Zijn personage voedt het raadsel dat op geen enkele andere manier opgelost kan worden dan door naar buiten te gaan – met het risico dat Howard tóch gelijk had over die besmetting. Maar ook Mary Elizabeth Winstead (we kennen haar uit de remake van THE THING en The Returned) is goed. De opzet van 10 CLOVERFIELD LANE mag dan wel lijken op een martelhorrorfilm, Michelle is geen slachtoffer. Ze verzet zich, ze is inventief, intelligent, onbevreesd en ijzersterk. John Gallagher Jr., die de derde persoon in de bunker speelt, steekt er bleekjes bij af.

Regisseur Dan Trachtenberg mag zich, vermoed ik, na deze debuutfilm een tijdje gaan verheugen in de status van hipste en meest gevraagde nieuwkomer van Hollywood. Volgens IMDb regisseerde hij hiervoor welgeteld twee korte films en een televisie-aflevering. 10 CLOVERFIELD LANE bewijst zijn vakmanschap. Trachtenberg sleept je het verhaal in, zorgt voor een paar goede schokmomenten, een spectaculaire finale en zelfs gevoelige momenten en humor. Hoe klein de cast en de kelder ook zijn: 10 CLOVERFIELD LANE lijkt nooit in herhaling te vallen of te gaan slepen.

De film schijnt, voordat Goddard & co erbij betrokken raakten, ontstaan te zijn als spec script met de titel THE CELLAR. Dat zegt iets over de stijl en dynamiek van pakweg driekwart van de film: drie acteurs, een kelder, een ontsnappingsplan… en toch zullen de fans van CLOVERFIELD geen reden tot klagen hebben. De makers hebben goed opgelet bij MONSTERS (Gareth Edwards, 2010) en CLOVERFIELD: minder is meer en torenhoge verwachtingen los je in door niet weer hetzelfde te doen, maar verrassende nieuwe wegen in te slaan.

Distributie: UPI (NL: 10 maart  / BE: 16 maart) Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 10 maart 2016

9 maart 2016
 • Titel
  10 Cloverfield Lane
 • Lengte
  103 minuten
 • Regie
  Dan Trachtenberg
 • Scenario
  Josh Campbell, Matt Stuecken, Damien Chazelle
 • Cast
  John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.