watchmen
watchmen
Nieuws
26 december 2019

Tabee 2019, deel 2

 

watchmen JAARLIJSTEN | 2019, je bracht ons weer een hoop mooie films en series! Daarom sluiten we het jaar goed af, met de traditionele Schokkend Nieuws-jaarlijst. Tabee 2019!

De laatste week van het jaar vind je in zes achtereenvolgende Tabees de top 5 van de allerbeste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms volgens de Schokkend Nieuws-medewerkers. De regels: in aanmerking voor een notering komen genrefilms en/of -televisieseries die in 2019 te zien zijn geweest in Nederland of België op een festival, in de bioscoop of via video-on-demand. Of een film ‘Schokkend Nieuws’ genoeg was, mochten de deelnemers zelf bepalen. Op 31 december tref je de Eindejaarslijst 2019 aan met de Top 10 van alle medewerkers. 

Phil van Tongeren

Mede-oprichter van Schokkend Nieuws en oud-hoofdredacteur Phil van Tongeren kroop in 2019 weer even in zijn oude rol en vormde, samen met Barend de Voogd, twee nummers lang de interim-hoofdredacie. Daarnaast schreef hij ook gewoon voor het magazine én voor de website. Zo wijdde hij twee pagina’s aan de dvd-box van ORSON WELLES’ GREAT MYSTERIES en liet hij zijn licht schijnen op nieuwe releases van oude films als THE SENDER en WHAT EVER HAPPENED TO AUNT ALICE? Op de website besprak hij nieuwe films als AD ASTRA en DEERSKIN.

1. J’AI PERDU MON CORPS (Jérémy Clapin, 2019)
2. ANIARA (Pella Kågerman, 2018, zie SN #141)
3. LIGHT OF MY LIFE (Casey Affleck, 2019)
4. ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD (Quentin Tarantino, 2019)
5. PARASITE (Bong Joon-ho, 2019)

Marjan Westbroek

Marjan werkt al jarenlang als onmisbare ‘stille kracht’ achter de schermen van Schokkend Nieuws, maar daarnaast is ze ook lid van de webredactie en schrijft ze recensies en andere stukken voor blad en website. Zo was ze in 2019 ook weer een van de vaste schrijvers van onze webrubriek Thank God It’s Friday. Verder schreef ze onder andere in het magazine een lovende recensie over DELLAMORTE DELLAMORE en van haar enthousiaste stuk over THE DARK CRYSTAL: AGE OF RESISTANCE in SN #140 krijg je vanzelf zin de serie te zien. 

1. WATCHMEN S1 (Damon Lindelof, 2019)
2. IN FABRIC (Peter Strickland, 2018)
3. PARASITE 
4. MIDSOMMAR (Ari Aster, 2019)
5. DARK CRYSTAL – AGE OF RESISTANCE
Eervolle vermeldingen om er toch weer stiekem een top 10 van te maken:
GOOD OMENS; US; LITLLE MONSTERS; RUBEN BRANDT, COLLECTOR; JOKER.

Wim Jansen

Wim staat op de burelen van Schokkend Nieuws bekend als de ‘poster-professor’.  Dat natuurlijk door zijn vaste rubriek ‘oud papier’ in het magazine, waarin hij elk nummer een mooie (of soms ook minder mooie) filmposter aan een grondige analyse onderwerpt. Zoals het een echte professor betaamt is Wim vrij eigenwijs en zijn lijstje voor 2019 rekt de genregrenzen dan ook flink op. Dat leidde weer tot pittige discussies op het Schokkend Nieuws hoofdkwartier, maar daar zullen we jullie niet mee lastigvallen. Oordeel zelf:

1. THE IRISHMAN (Martin Scorsese, 2019)
2. PARASITE
3. THE FAVOURITE (Yorgos Lanthimos, 2018)
4. ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
5. US (Jordan Peele, 2019)

Hester Aalberts

Hester Aalberts is de nieuwste aanwinst van team Schokkend Nieuws. Ze is sinds kort hoofredacteur van de website en gaat daarnaast de zakelijke leiding op zich nemen. Ze is er vol enthousiasme ingesprongen en heeft de laatste paar weken onze social media al van een flinke impuls voorzien. Behalve van genrefilms houdt Hester ook van muziek. Zo recenseert ze voor Muziekblad OOR. Zodra ze bij Schokkend Nieuws volledig is ‘ingeburgerd’ gaat ze voor ons hopelijk ook recensies schrijven.

1. CLIMAX (Gaspar Noé, 2018)
Duizelig rolde ik de zaal uit, met een stellig voornemen: ik drink nooit meer sangria bowl. Gelukkig kan ik niet dansen, dat scheelt.
2. DER GOLDENE HANDSCHUH (Fatih Akin, 2019)
Akin trekt in zijn eerste horrorfilm alle registers open. Honka zelf is veruit het walgelijkst in deze potpourri van smerigheid.
3. PARASITE
Kunnen we de barbecuespies zo kort na de release al legendarisch noemen? Ik zeg: ja!
4. BUMPERKLEEF (Lodewijk Crijns, 2019)
Zat ik me daar toch te identificeren met die vader! Puntje van mijn bioscoopstoel.
5. TIGERS ARE NOT AFRAID (Issa López, 2017)
Van kippenvel, naar ontroering, naar woede. TIGERS … mept je als een squashballetje keihard door alle hoeken van het emotiespectrum.

Eric van der Woude

Eric schrijft al sinds jaar en dag voor Schokkend Nieuws en stelt met Rob van der Velden de rubriek Video Basta! samen. Daarnaast beval hij LITTLE MONSTERS van harte aan in een recensie van twee pagina’s. Niet gek dus, dat die ook zijn eindlijst haalde.

1. WATCHMEN: Seizoen 1
Damon Lindelof (The Leftovers) stuwt het superheldengenre naar ongekende hoogten met dit adembenemende vervolg op de baanbrekende DC-strip. Watchmen-auteur Alan Moore weigerde op voorhand zijn zege te geven aan deze bewerking, maar het zou mij niets verbazen als de excentrieke Brit stiekem iedere zondagavond handenwrijvend voor de buis zat … 
2. ONCE UPON A TIME … IN HOLLYWOOD
Even lome als liefdevolle ode aan het Hollywood ten tijde van de Summer of Love. Tarantino smeert de plot wel erg dun uit over 160 minuten, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het formidabele acteerwerk, de sublieme spanningsopbouw en de immens bevredigende ontknoping. 
3. AVENGERS: ENDGAME (Anthony en Joe Russo, 2019)
Ook de ultieme confrontatie tussen Thanos en een leger aan superhelden zorgde voor een finale die weinig te wensen overliet. Al met al een meer dan geslaagd afscheidsfeestje voor alle fans die het afgelopen decennium trouw naar de bioscopen trokken om hun favoriete Marvel-helden in actie te zien. 
4. LITTLE MONSTERS (Abe Forsythe, 2019)
Als je de pretentieuze genrefilms even zat bent, is het goed toeven met Little Monsters: een even gore als grappige kruising tussen Kindergarten Cop en The Walking Dead. Bonuspunten voor Lupita Nyong’o, die zich ondanks haar Oscar niet te beroerd voelt voor het betere hak- en zaagwerk.
5. DOLEMITE IS MY NAME (Craig Brewer, 2019)
Eddie Murphy maakt de comeback van het jaar in deze swingende biopic over cultheld Rudy Ray Moore. Zo goed als Ed Wood of The Disaster Artist wordt het nergens, maar het is een feest om de legendarische komiek weer eens te horen vloeken en tieren alsof er een Wu-Tang skit moet worden opgenomen. 

26 december 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!