RECENSIE
Bioscoop

Little Monsters(2019)

Oscarwinnares Lupita Nyong’o blijkt na US opnieuw niet te beroerd voor het betere hak- en zaagwerk. Deze keer bestrijdt ze het kwaad in LITTLE MONSTERS, een Australische horrorkomedie die zich het best laat omschrijven als een kruising tussen KINDERGARTEN COP en THE WALKING DEAD.

Na het stranden van zijn relatie belandt Dave, een verlopen hardrocker die de puberteit nooit helemaal ontgroeid is, op de bank van zijn zus. Zij is een hardwerkende alleenstaande moeder die de zorg heeft over haar vijfjarige zoontje Felix, een schuchter jochie dat gepest wordt vanwege zijn voedselallergie (niet in de laatste plaats door zijn inwonende oom). Wanneer Dave zijn neefje naar school brengt wordt hij op slag verliefd op juffrouw Caroline, de charmante lerares van Felix. Om indruk op haar te maken, biedt hij zelfs aan om als vrijwilliger mee te gaan op schoolreisje. Het zomerse uitje naar de kinderboerderij verandert echter al snel in een nachtmerrie wanneer op een nabijgelegen legerbasis een zombievirus uitbreekt. Dave en Caroline zullen dan ook alles op alles moeten zetten om de kleuterklas heelhuids thuis te krijgen!

LITTLE MONSTERS is een even gore als grappige zombiekomedie, die je kunt omschrijven als een combinatie van KINDERGARTEN COP en SHAUN OF THE DEAD. Een van de momenten waarin al deze onwaarschijnlijke onderdelen samenkomen, is wanneer juffrouw Caroline en haar kleuterklas luid zingend de polonaise lopen door een bloedbad dat niet zou misstaan in een seizoensfinale van THE WALKING DEAD. Onder de lekker botte Australische humor en de smerige zombieslachtpartijen schuilt ook nog eens een groot kloppend hart. Regisseur Abe Forsythe heeft namelijk zelf een zoontje dat kampt met een ernstige vorm van voedselallergie. Als jonge vader was hij erg onder de indruk van de liefdevolle manier waarop de kleuterjuffrouw hiermee omging in de klas. Hierop besloot hij om een kleuterleidster de spil te maken van zijn verhaal.

Als eerbetoon aan de helden die dagelijks voor de klas staan, had Forsythe geen betere actrice kunnen casten dan Lupita Nyong’o. Deze Oscarwinnares maakte eerder dit jaar al een verpletterende indruk met haar dubbelrol in US en ook als juffrouw Caroline zet Nyong’o een gedenkwaardig personage neer. Zelfs als de apocalyps aan de deur rammelt, blijft het psychologische en fysieke welzijn van haar leerlingen haar eerste prioriteit. Om bijvoorbeeld de onheilspellende geluiden van de zombies te overstemmen, haalt deze kleuterleidster de ukelele tevoorschijn om samen met de klas een liedje van Taylor Swift te zingen. En wanneer ze na een onfrisse ontmoeting met de ondoden van top tot teen onder het bloed zit, vertelt zij de kinderen dat ze ‘onderweg is beland in een jamgevecht’. Geen wonder dat Dave direct als een blok valt voor deze inventieve juffrouw Caroline…

Hoewel Lupita Nyong’o het stralende middelpunt vormt van LITTLE MONSTERS, houden haar tegenspelers zich gelukkig ook prima staande tussen al het kindergekrijs en zombiegeweld. Alexander England (ALIEN: COVENANT) is aanvankelijk onuitstaanbaar als de tactloze klaploper Dave, maar onder invloed van juffrouw Caroline ontpopt zijn personage zich steeds meer tot een liefdevolle, verantwoordelijke oom. Dat geldt niet voor Teddy McGiggle, een seksverslaafde Nickoledeon-ster die een grafhekel heeft aan zijn jonge publiek. Josh Gad (FROZEN) schmiert er weer eens op los in de rol van deze corpulente kinderhater, maar in de context van een aangenaam onbehouwen komedie als LITLLE MONSTERS is dit eerder een aanbeveling dan een afknapper.

Zoals gezegd moet deze zomcom het niet hebben van zijn subtiliteiten. De lompe Australische humor vol gescheld, gevloek en geschreeuw zal dan ook vast niet bij iedereen in de smaak vallen. Toch missen de meeste grappen hun uitwerking niet. Probeer je gezicht maar eens gezicht in de plooi te houden wanneer Dave op nogal ongepaste wijze zijn neefje inzet om zijn ex-vriendin terug te winnen. Het feest is compleet wanneer LITLLE MONSTERS in de laatste minuten nog weet te ontroeren ook. In een tijd waarin horror steeds filmhuisvriendelijker wordt, mikt regisseur Forsythe aanzienlijk lager dan zijn collega’s. Maar in tegenstelling tot veel van zijn ambitieuzere vakgenoten, scoort hij met LITLLE MONSTERS wel een regelrechte voltreffer.

Distributie: Splendid. Release NL: 24 oktober 2019. Copyright Eric van der Woude. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 22 oktober.

 

© Eric van der Woude
21 oktober 2019
 • Titel
  Little Monsters
 • Lengte
  93 minuten
 • Regie
  Abe Forsythe
 • Scenario
  Abe Forsythe
 • Cast
  Lupita Nyong'o, Alexander England, Josh Gad
 • Taal
  English, Chinese
 • Land
  Australia, United States, United Kingdom
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.