RECENSIE
netflix

Fractured(2019)

FRACTURED is sinds kort te zien op Netflix en handelt over een gezin dat na een ongeluk bij een ziekenhuis aanklopt voor hulp. Daar zijn vreemde zaken gaande. Brad Anderson, bekend van THE MACHINIST en SESSION 9, speelt net als in zijn vorige films met de menselijke geest. Wat is echt, en wat niet?

FRACTURED begint al lekker gespannen. Koppel Ray (Sam Worthington, AVATAR) en Joanne (Lily Rabe, AMERICAN HORROR STORY) is aan het ruziën in hun auto na een Thanksgiving bezoek aan haar ouders. Hun dochtertje zit achterin. Wanneer hij het weer goed probeert te praten, spreekt Joanne uit dat ze gebroken zijn. Ze wil haar man van zes jaar geleden weer terug. Er is iets gebeurt, wat maakt dat hij veranderd is.

Na zo’n intens gesprek in de auto, terwijl de vermoeidheid uit Ray’s ogen spreekt, moet er wel iets mis gaan. En jawel, in een onbewaakt moment rijdt hij zijn auto bijna van de weg. Tijd om te stoppen om de gemoederen tot bedaren te brengen. Maar dan begint de ellende pas echt. Bij het tankstation waar ze gestopt zijn krijgt zijn dochtertje een ongeluk. Het gezin spoedt zich naar het ziekenhuis dat ze onderweg passeerden. Het draagt de naam Kirkbride Regional Hospital en voor wie Andersons oeuvre kent, is het een opzichtige verwijzing naar Kirkbride Building, een van de gebouwen van het duistere psychiatrische ziekenhuis in zijn SESSION 9. De kijker mag dat als een dreigend voorteken beschouwen, evenals de titel van de film. Al in het begin komt het woord fractured terug: een gebroken relatie, een gebroken spiegeltje van het dochtertje. En ook in Ray is er iets gebroken.

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis, gaat Anderson los met de kijker op het verkeerde been zetten. Terwijl Ray probeert hulp te regelen voor zijn dochtertje, wordt hij gesommeerd plaats te nemen. En wanneer hij dan eindelijk geholpen wordt, is er een probleem met de verzekering en vraagt de afstandelijke verpleegster nadrukkelijk naar de bloedgroep. Blijkbaar iets wat behandelend arts Dr. Berthram per se moet weten. Als Ray’s dochtertje voor onderzoek wordt meegenomen, bijgestaan door haar moeder, ziet Ray toe hoe de uren voorbij tikken. Hij vertrouwt het niet en gaat verhaal halen. En dan volgen er in rap tempo vreemde ontwikkelingen, waarbij Ray in een ware hel beland lijkt. Anderson herhaalt hier wat hij in films als THE MACHINIST, SESSION 9 en STONEHEARST ASYLUM ook deed: spelen met de menselijke geest. We zien de dingen vanuit Ray’s perspectief. Maar klopt dat wel?

Om de kijker nog meer te verwarren, gooit de regisseur er wat plotwendingen tegenaan. Je denkt te weten hoe het zit en wordt dan op een dwaalspoor gezet. En vervolgens weer op een dwaalspoor! Of toch niet? Anderson houdt ervan om de kijker te ontregelen, wat in het geval van zijn donkere thrillers THE MACHINIST en SESSION 9 best sterk uitgewerkt was. In STONEHEARST ASYLUM speelt hij ook met thema’s als gezondheid, waanzin en macht (arts tegenover patiënt), zonder de grote gebaren te schuwen. Die film werd een zwaar aangezette mix van thriller, horror, kostuumdrama en satire. FRACTURED is qua opzet en decor een stuk minimaler, maar gaat uit van hetzelfde principe: is it all in the mind?

Helaas werkt Anderson die vraag opzichtig uit. Geforceerde mindfucks halen de beoogde spanning richting de ontknoping weg. Met FRACTURED doet hij wat hij met zijn andere films ook deed, zonder te vernieuwen of te verrassen. Als je echt goed op een dwaalspoor gezet wil worden, grijp dan even terug naar het briljante SECONDS van John Frankenheimer. Die wist vijftig jaar eerder een betere, en zoveel donkerder, desillusie te creëren dan wat Anderson hier doet.

Distributeur: Netflix. Release NL: 11 oktober 2019. Copyright Suzan Groothuis. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 18 oktober 2019.

© Suzan Groothuis
18 oktober 2019
 • Titel
  Fractured
 • Lengte
  99 minuten
 • Regie
  Brad Anderson
 • Scenario
  Alan B. McElroy
 • Cast
  Sam Worthington, Lily Rabe, Lucy Capri
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.