Je kunt maar beter niet in een Victoriaans krankzinnigengesticht belanden. Gebrek aan kennis over het menselijk brein wordt in STONEHEARST ASYLUM regelmatig gecompenseerd met experimenteerdrift – en niet altijd in het voordeel van de patiënt. Als je al niet gek was toen je erin ging, word je het daar vanzelf wel. “We are all mad, some are simply not mad enough to admit it!”
Aan het eind van de negentiende eeuw arriveert de jonge dokter Edward Newgate (Jim Sturgess) bij het Stonehearst Asylum. Hij is op zoek naar praktijkervaring met psychiatrische patiënten en wordt met open armen ontvangen door Dr. Silus Lamb (Ben Kingsley). Dr. Lamb blijkt er nogal moderne en onorthodoxe behandelmethodes op na te houden. Was het tot dan toe de gewoonte de psychiatrische patiënten hardhandig te ‘genezen’ van hun al dan niet bestaande afwijkingen en ze plat te spuiten met heroïne; Dr. Lamb heeft ervoor gekozen ze gewoon een zo leuk mogelijk leven te geven. Volgens hem kan krankzinnigheid toch niet genezen worden, dus wat zou je moeilijk doen? De ‘ongeneeslijke homofiel’ loopt vrolijk rond met make-up en een hoedje op, van de man die denkt dat hij een paard is worden dagelijks de manen gekamd (“why make a miserable man out of a perfectly happy horse?”) en de aan ‘hysteria’ lijdende Eliza Graves (Kate Beckinsale) mag de hele dag pianospelen om tot rust te komen. Newgate valt als een blok voor de mooie Eliza, maar komt er al snel achter dat zowel het enorme gebouw als de mensen die erin rondlopen geheimen verbergen. Wie is hier nou gek en wie niet?
Regisseur Brad Anderson heeft wel iets met de kronkels van het menselijk brein. SESSION 9 speelde zich ook al af in een psychiatrische inrichting, al was dat een verlaten gebouw in de moderne tijd waarbinnen het verleden zich roerde. In THE MACHINIST stonden de psychische problemen van een graatmagere Christian Bale centraal. Toch laat STONEHEARST ASYLUM, gebaseerd op Edgar Allan Poe’s korte verhaal The System of Doctor Tarr and Professor Fether uit 1845, zich slecht vergelijken met die eerdere films. Hij mist de intensiteit en originaliteit van zijn voorgangers.
Anderson maakt dat goed met visueel spektakel. Een Poe-verfilming vraagt om mooie, gotische plaatjes, en vanaf het moment dat Newgate per koets aankomt in een besneeuwd landschap en het gigantische gebouw langzaam uit de nevels voor hem oprijst, zijn die er dan ook in overvloed. Wat volgt is een verhaal vol mooie beelden, plotwendingen, humoristische dialogen en vooral een cast die er duidelijk zin in heeft. Ben Kingsley is op dreef, Sturgess heeft de juiste combi van koppigheid en bezorgdheid te pakken, Kate Beckinsale lijkt constant óf op het punt van een breakdown óf op het randje van orgasme te zitten, David Thewlis schmiert er heerlijk op los als de louche opzichter Flynn en tussen zowel de patiënten als het personeel zitten nog veel meer gedenkwaardige personages. Jammer is wel dat Michael Caine een relatief kleine rol heeft en Brendan Gleeson zelfs maar een bijrol.
Het is aan te raden geen trailers te bekijken voor je de film ingaat, want die verraden teveel. Het is veel leuker om de puzzelstukjes op hun plek te zien vallen tijdens een film die je regelmatig van het ene verkeerde been op het andere laat huppen. Halverwege zakt het tempo wat in en het verhaal schiet een beetje alle kanten op, maar aan het einde wordt dat weer goedgemaakt. Net wanneer je denkt dat je alle twists wel zo’n beetje doorhebt, volgt er nog een whopper die je al het andere doet vergeten. Zoals Oxford-professor Brendan Gleeson zijn klas aanstormende alienists aan het begin van de film al meegeeft: “Believe nothing of what you hear, and only half of what you see.”
Di: eOne (Release NL: 23 oktober 2014, BE:29 oktober). Copyright Marjan Westbroek Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 22 oktober 2014.