RECENSIE
DVD / BLU-RAY| De eerste aflevering van seizoen vijf werd 12 oktober jl. uitgezonden en een zesde seizoen is ook al in de maak. The Walking Dead, de zombieserie van AMC, blijft boeien.

The Walking Dead (seizoen 4)(2010–2022)

DVD / BLU-RAY| De eerste aflevering van seizoen vijf werd 12 oktober jl. uitgezonden en een zesde seizoen is ook al in de maak. The Walking Dead, de zombieserie van AMC, blijft boeien.

Boeiend blijven de avonturen van Rick Grimes (Andrew Lincoln), zoon Carl (Chandler Riggs), Daryl (Norman Reedus), Carol (Melissa McBride), Glenn (Steven Yeun), Maggie (Lauren Cohan), Hershel (Scott Wilson), Tyreese (Chad Coleman) en Michonne (Danai Gurira) natuurlijk in de eerste plaats omdat helemaal niets zeker is in deze wereld van de levende doden. Eén van hen haalt de finale niet.

Aan het einde van seizoen drie dachten ze nog veiligheid gevonden te hebben in een oude gevangenis. Rick heeft de leiding overgedaan aan een comité, zijn wapens opgeborgen en concentreert zich op tuinieren en de opvoeding van zijn zoon. Er zijn nieuwe vluchtelingen aangekomen. Langzaam maar zeker is de gemeenschap gegroeid tot zo’n veertig zielen. Zolang ze hun rondes lopen langs het prikkeldraad en de ‘walkers’ doden, zodra hun aantal te groot wordt, zijn ze veilig. Totdat een dodelijke influenza en een oude bekende uit seizoen drie er een eind aan maken.

De herintroductie van The Governor (David Morrissey) is erg sterk. Aflevering zes en zeven (Live Bait en Dead Weight) laten Rick en de zijnen even voor wie ze zijn, en bieden een bijna volledig stand-alone verhaal rond de voormalige en aan één oog blinde dictator van Woodbury. We zien hoe hij na de finale van seizoen drie aan zijn lot werd overgelaten, wekenlang verwilderd ronddwaalde en bevriend raakte met Lilly, Tara en Lilly’s dochtertje Meghan. Zij weten niets van zijn verleden. Hij lijkt ook écht een ander mens geworden. De scène waarin hij met Meghan schaakt en zij met een stift een ooglapje op het koningsstuk tekent, is ontroerend en innemend, maar ook symbolisch en tragisch. Er zijn immers altijd twee koningsstukken in een schaakspel, en het andere – Rick Grimes – zit nog veilig in die leefbaar gemaakte gevangenis. Er zal er één moeten vallen.

De mid season finale, oorspronkelijk uitgezonden in december 2013, is schokkend. Niet alleen door de – scenario-technisch onvermijdelijke – val van de gevangenis, maar ook door de dood van een geliefd personage op een manier die nu, bijna een jaar later, gruwelijke associaties oproept met religieus fanatisme in Irak en Syrië.

De grootste shocks in The Walking Dead komen zelden van de walkers, al hebben Greg Nicotero (hij regisseerde ook drie afleveringen) en zijn special effects makeup-team nog steeds een paar goede momenten voor je in petto. Eén van de sterkste zit meteen in de eerste aflevering: zombies die door het dak zakken, bovenop onze nietsvermoedende helden. De meest schokkende scènes betreffen echter de mensen – en vooral de kinderen. Carl, het zoontje van Rick, wordt volwassen en worstelt met een enorme woede jegens zijn vader die er niet in geslaagd is de gemeenschap te beschermen. Maar het zijn vooral Lizzie Samuels (Brighton Sharbino, ze zat ook in CHEAP THRILLS) en haar zusje Mika die je de rillingen bezorgen. Beide kinderen kregen in de gevangenis les van Carol in het gebruik van messen om walkers af te maken. Hun trauma is evident, culminerend in een inktzwarte veertiende aflevering. Hoe groeien kinderen op in een waanzinnige wereld, als ze al opgroeien? “Look at the flowers…”

Na de val van de gevangenis is de groep uitelkaar gevallen, en dat biedt de schrijvers van de serie de gelegenheid de personages verder in te kleuren. Vooral redneck-boogschutter Daryl profiteert daarvan. De aflevering twaalf (Still) waarin Herschels dochter Beth en hij moonshine drinken is prachtig uitgevoerd.

Uiteindelijk is dat waar The Walking Dead het steeds weer van moet hebben. De zombies kennen we nu wel, en nóg goorder kunnen de effecten nauwelijks worden. Dat ze elkaar aan het einde van het seizoen (bijna) allemaal weer terugvinden in het geheimzinnige ‘Terminus’, gelokt door borden langs de spoorbaan, is eigenlijk de minder interessante seizoenfinale tot nu toe, maar de hoofdpersonages worden steeds fascinerender. Ik ben nog niet helemaal gerust op de nieuwelingen die er dit seizoen bij zijn komen. Ex-alcoholist Bob, ijzervreter Abraham Ford, Latina hottie Rosita Espinoza, arrogante wetenschapper Eugene Porter – ze lijken me nogal clichématig en geportretteerd door weinigzeggende acteurs. Maar ja, als ik eerlijk ben, Carol vond ik in seizoen één ook vreselijk irritant. Moet je haar nou eens zien!

Deze dvd-box bevat naast de zestien afleveringen, een vijfde schijf met extra’s. Verslavend.

Di: eOne. Op dvd en blu-ray vanaf 24 september. Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 18 oktober 2014.

16 oktober 2014
 • Titel
  The Walking Dead
 • Lengte
  44 minuten
 • Scenario
  Frank Darabont
 • Cast
  Andrew Lincoln, Norman Reedus, Melissa McBride
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.