RECENSIE
Bioscoop

Wish Upon(2017)

“Wees voorzichtig met wat je wenst, want misschien komt het uit.” Die eeuwenoude waarheid wil maar niet doordringen tot Amerikaanse puber Clare Shannon en dat resulteerde in een tienergriezelfilm. Echt, een griezelfilm, want dit mag geen horror heten.

Joey King speelt Clare, wier leven een aaneenschakeling van tragedies is: moeder dood, vader (Ryan Philippe) vuilnisman, nachtmerries die haar wakker houden, een school vol pestkoppen en een droomjongen die haar niet ziet staan. De hond is aanhankelijk en ze heeft twee pittige vriendinnen (Shannon Purser en Sydney Park), maar verder is Clares leven een lijdensweg.

Dan vindt vader in de vuilnis bij een afgefikt landhuis een zeskantige Chinese doos en omdat Clare – hoe toevallig! – Chinese les volgt, komt ze er al snel achter dat het een wensdoos is. Helaas is de tekst in oud-Chinees en moet ze nog even wachten tot ze via via de werkelijke betekenis van de belettering ontdekt. Als kijkers weten we dat je eerst de handleiding moet lezen voor je met magische objecten aan het knoeien gaat, maar Clare is meer van het impulsieve soort. Ze gelooft toch niet in de wensdoos, dus wat maakt het uit als ze wenst dat haar kwelgeest oprot. In de trailer zien we al dat dit letterlijk wordt uitgevoerd. Toch duurt het even voor Clare zich realiseert dat haar wensen inderdaad uitkomen. Voordat ze doorkrijgt dat daar een prijs voor moet worden betaald, zijn we al zeker een uur verder. Daar hoef je op zich niet op te wachten, omdat bij wens twee al duidelijk is hoe de film zich gaat ontvouwen.

Geen idee wat regisseur John R. Leonetti (d.o.p. van THE MASK, INSIDIOUS en THE CONJURING) voor ogen had met WISH UPON. De onvermijdelijkheid van gebeurtenissen in een tienerwereld doet denken aan FINAL DESTINATION, maar dan met hele voorspelbare ‘ongelukken’. De schrikeffecten zijn alleen maar eng voor beginners in het genre. Morele dilemma’s worden opgelost met dure handtassen of meer wensen. Schrijfster Barbara Marshall legt de tieners teksten in de mond die nu al gedateerd klinken. Nu zijn meerdere landsgrenzen verschoven sinds deze recensent een tiener was, maar is ‘dope’ bijvoorbeeld echt nog gangbaar bij de populaire kids op Amerikaanse high schools? En dit is hoe ze ‘communiceren’ via social media? Het zal.

Na een hoopvolle flashback ploetert WISH UPON in het heden voort met hier en daar een korte opleving. Joey King (INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE) doet het best goed als huilende verslaafde die haar feelgood-box niet wil opgeven, ook al weet ze wat de prijs is van het gebruik. Maar dat moment laat lang op zich wachten en daarvoor is het te lang standaard oppervlakkig Amerikaans tienergeneuzel. Dat maakt het uiterst lastig om enige sympathie te voelen voor Clare, te meer omdat zij immuun lijkt voor de prijs van haar wensen. Misschien dat meiden (m/v) die zich herkennen in Clares statusproblemen wel warm voor haar lopen, maar deze volwassene vond het allemaal vooral zielig voor de hond. Eén schedel is eigenlijk voldoende, maar de tweede is voor het bevredigende einde. Dat dan weer wel.

Distributeur: Splendid Film. Releasedata: NL 13 juli 2017, BE 26 juli 2017. Copyright: Karina Meerman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Gepubliceerd op 13 juli 2017.

© Karina Meerman
13 juli 2017
 • Titel
  Wish Upon
 • Lengte
  90 minuten
 • Regie
  John R. Leonetti
 • Scenario
  Barbara Marshall
 • Cast
  Joey King, Ryan Phillippe, Ki Hong Lee
 • Taal
  English
 • Land
  United States, Canada
 • Trailer
Meer FantasyMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.