RECENSIE
Bioscoop

Thor(2011)

Wie is de ware God van de Donder? De nieuwe verfilming van een oude Marvel-held geeft verschillende antwoorden. Een blijvende indruk laten de blonde Thor en zijn hamer echter niet achter.

IRON MAN kreeg in 2008 drie schedels uitgedeeld op deze website. THE INCREDIBLE HULK (2008) kreeg er tweeënhalf. X-MEN ORIGINS: WOLVERINE (2009) moest het met een onvoldoende doen. Het is, sinds Marvel begon met het verfilmen van zijn minder bekende superhelden, een neergaande trend. De klassieke wanhoopsgreep is al aangekondigd voor 2012: in THE AVENGERS bundelen alle Marvel-helden hun krachten om nog eenmaal naar uw sympathie en centen te hengelen. Misschien dat regisseur Joss Whedon er dan nog iets bijzonders van kan maken.

Dat THOR iets beter scoort dan WOLVERINE is te danken aan Chris Hemsworth, de Australische hunk die de rol van de beetje simpele Noorse dondergod met aanstekelijk enthousiasme speelt. Anthony Hopkins (als Thors godenvader Odin) en Stellan Skarsgård (als wetenschapper) kunnen op minder sympathie rekenen. Zij moeten nodig eens iets anders gaan doen. Natalie Portman omschreef in een interview haar rol in THOR als prettig ontspannend na BLACK SWAN, en daarmee is eigenlijk alles gezegd.

THOR verhaalt over Thor, de troonopvolger van het mythische koninkrijk Asgard. Door zijn jeugdige overmoed en arrogantie veroorzaakt de blonde god een oorlog met Laufey, de heerser van Jotunheim. Vader Odin is woedend en verbant Thor naar de aarde. Daar stort hij neer, als een komeet, pal voor de voeten van Jane Foster (Portman) die onmiddellijk smelt voor de breedgeschouderde supergod. Elders op aarde is Thors hamer ingeslagen. Alleen Thor zelf zal die hamer kunnen lostrekken, áls hij tenminste bewijst die macht weer waard te zijn.

En dat wordt natuurlijk getest. Vanaf het moment dat we worden voorgesteld aan Thors sombere en donkerharige broer Loki (Tom Hiddleston) is duidelijk dat dit zal uitdraaien op een broederstrijd in Asgard. Maar ondertussen bereiden in Jotunheim de reusachtige Frost Giants zich ook voor op de aanval. En op aarde meldt zich een nog indrukwekkendere tegenstander: The Destroyer.

Allemaal best aardig en ontspannend, maar ook volstrekt doorsnee. The Destroyer en de digitale werelden van Jotunheim en Asgard zorgen voor mooie plaatjes en variatie, maar regisseur Kenneth Branagh gebruikt wel erg veel schuine hoeken en rondzwierende camera’s om het er een beetje flitsend uit te laten zien.

Het heen en weer schakelen tussen die verschillende werelden resulteert bovendien in een nogal gespleten filmervaring. Op het ene moment, in Asgard, staat Anthony Hopkins te brullen en te beuken en is THOR bloedserieuze, hoogdravende fantasy. Op het andere moment ben je terug op aarde waar zich een koddige komedie afspeelt. Daar staat een blozende Portman te flirten met een blonde spierbundel met de uitstraling van Arie Boomsma.

Distributie: Universal. Release NL: 28 april, BE: 27 april 2011. Copyright:  Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 29 april 2011.

29 april 2011
 • Titel
  Thor
 • Lengte
  115 minuten
 • Regie
  Kenneth Branagh
 • Scenario
  Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne
 • Cast
  Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.