RECENSIE
DVD

The Fog(1980)

Na het fenomenale succes van HALLOWEEN werd John Carpenter geacht nog zo’n klapper af te leveren, maar de eigenzinnige regisseur maakte geen films ’to get good reviews’ en hield zich bij een atmosferisch spookverhaal, waarvoor hij het idee kreeg tijdens een bezoek aan een mistig Stonehenge.

Pas toen THE FOG bij een testvertoning als horrorfilm ernstig tekort bleek te schieten, haalde hij bakzeil. Mede door het succes van David Cronenbergs SCANNERS was de vraag naar bloed op het scherm toegenomen, en dus werd onder druk van de naderende releasedatum nieuw materiaal van hoger horrorgehalte opgenomen, terwijl ook aan montage en muziek nog werd gesleuteld. Het eindresultaat blijft een mixed bag.

De plot is flinterdun, het acteerwerk vaak slecht – met name van de hysterische ‘Father Malone’ Hal Holbrook – en de schrikeffecten blijken aan ernstige slijtage onderhevig. Toch heeft THE FOG een plekje in het hart van menig horrorfan veroverd en dat verdient de film ook, met zijn innemende, sprookjesachtige eenvoud en sfeer. Het prachtige Panavision-camerawerk van Dean Cundey, de knusse lokaties langs de Californische kust, waarvan met name de afgelegen vuurtoren van Point Reyes de show steelt, en de lichtgevende mist spannen samen om een picture-perfect spooksfeer te creëren. De zwoele radiostem van de lokale dj Stevie Wayne (debuutrol van Carpenters toenmalige vrouw Adrienne Barbeau), de plaatjes die zij draait (van Carpenters bandje The Coupe De Villes) en de creepy synthesizermelodietjes vervolmaken het geheel.

Deze special edition dvd bevat extra’s die ook al te vinden waren op de laserdisc van New Line uit 1995, maar er zijn ook enkele verschillen. Hetzelfde zijn het audiocommentaar van Carpenter en producent Debra Hill en beide uitgaven bevatten trailer, tv-spots en een paar grappige outtakes. Nieuw op de dvd zijn twee promotionele ‘documentaires’: interviews met cast en crew uit 1980 en 2002 die, zoals wel vaker gebeurt, nogal wat overlappingen bevatten met het audiocommentaar . Alleen op de dvd kan worden gekozen tussen 2.35:1 en fullscreen weergave, waardoor Cundey’s beheersing van het breedbeeld goed te bestuderen is. Eén extra op de laser bevat de dvd weer niet: op de laser was de muziek nog gescheiden van de soundtrack te beluisteren. Jammer.

EXTRA’S: **1/2

Copyright: Bart Oosterhoorn. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #56.

© Bart Oosterhoorn
1 september 2002
 • Titel
  The Fog
 • Lengte
  89 minuten
 • Regie
  John Carpenter
 • Scenario
  John Carpenter, Debra Hill
 • Cast
  Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.