RECENSIE
DVD

Legend(1985)

De peperdure, ook op 70mm uitgebrachte sprookjesfilm LEGEND (1985) lijdt aan hetzelfde euvel als het gros van Ridley Scott’s werk na BLADE RUNNER: heel veel vorm, weinig inhoud. Vooral het mierzoete begin, waarin de stoere knaap Jack (Tom Cruise) als een prins door de bossen huppelt en het aanlegt met de frêle Lily (Mia Sara) is een ware aanslag op het tandglazuur.

LEGEND is hoofdzakelijk fijne kost voor kinderen en sprookjesliefhebbers, al zijn er enkele momenten waarop Scott’s gevoel voor donkere fantasy doorschemert. Vooral wanneer Cruise en consorten (waaronder David Bennent, het kereltje uit DIE BLECHTROMMEL) het ondergrondse pandemonium van de Prins der Duisternis (Tim Curry) betreden, valt er te genieten: de dans en omtovering van Mia Sara naar een demonische prinses zijn van een grote schoonheid.

Helaas krijgen we in Europa de 89 minuten durende versie met de Jerry Goldsmith soundtrack op een simpele dvd van Universal, met een strakke 2:35 print en als extra een lelijke fullscreen trailer. Die behandeling steekt flets af tegen de Amerikaanse luxe dvd, die naast een horde aan extra’s, waaronder audiocommentaar van Scott, ook de 20 minuten langere director’s cut bevat, plus de gewone Amerikaanse versie met een Tangerine Dream score. Met zulke verschillen wordt het gejammer van de Nederlandse dvd-branche over parallelle import alleen maar ongeloofwaardiger en irritanter.

Copyright Mike Lebbing. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #56, najaar 2002.

© Mike Lebbing
1 september 2002
 • Titel
  Legend
 • Lengte
  94 minuten
 • Regie
  Ridley Scott
 • Scenario
  William Hjortsberg
 • Cast
  Tom Cruise, Mia Sara, Tim Curry
 • Taal
  English, Italian
 • Land
  United States, United Kingdom
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.