RECENSIE
DVD/BLU-RAY

The Darkness(2016)

Wanneer de familie Taylor op een barbecue-tripje naar de Grand Canyon gaat, vindt hun autistische zoontje David in een verborgen grot vijf geheimzinnige stenen. Stiekem neemt hij ze mee naar huis. En dat – je raadt het nooit – had hij beter niet kunnen doen.

Vanaf dat moment worden de Taylors namelijk geplaagd door een serie onverklaarbare gebeurtenissen. Kranen gaan spontaan lopen, deuren en ramen vliegen open, handafdrukken verschijnen op de muren, een wolf en een slang maken hun opwachting en David wordt hoe langer hoe closer met zijn nieuwe denkbeeldige vriendinnetje Jenny. 

En de Taylors hadden het al niet gemakkelijk. Het huwelijk van ouders Peter (Kevin Bacon) en Bronny (Radha Mitchell) heeft nog maar net een buitenechtelijke affaire overleefd, dochter Lucy heeft boulimia, en dan is er dus ook nog dat autisme van David, dat hoe langer hoe erger wordt. 

Door de nadruk die de film legt op de psychische problemen van de gezinsleden zou je als kijker nog even kunnen denken dat er, à la THE BABADOOK, een wisselwerking bestaat tussen hun sores en de bedreigingen die ze moeten trotseren. Maar dan gaat moeder Bronny op Wikipedia te rade en blijkt dat er gewoon sprake is van een ordinaire Indianen-vloek. 

Vanaf dat moment verliest THE DARKNESS ook het laatste beetje spanning, die toch al uitsluitend werd opgewekt met onverwachts voor de camera langsschietende schaduwen in combinatie met harde geluidseffecten. Wat volgt, en eigenlijk ook wat voorafging, hebben we allemaal al honderd keer eerder gezien en honderd keer beter. Waar ook alweer? “Van de producers van INSIDIOUS”, vermeldt de hoes trots. Oh ja, daar bijvoorbeeld.

Nog het vermelden waard is het “schokkende alternatieve einde”, dat als extra aan de dvd is toegevoegd maar voor een groot deel ook als droomsequentie middenin de film is geplakt. Deze finale is iets beter te genieten dan het zoetsappige reguliere einde en verklaart tenminste wél hoe het nou zat met dat imaginaire vriendinnetje en de manische autistische tics van David. Maar ja, dit einde viel blijkbaar niet goed bij het testpubliek. 

Regisseur en co-auteur Greg McLean claimt in interviews dat THE DARKNESS gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Maar wat in werkelijkheid aan de basis lag van deze film, is gemakzuchtig winstbejag.

Distributie: Universal.  Op dvd, Blu-ray en VOD. Copyright Ype Driessen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 november 2016.

© Ype Driessen
4 november 2016
 • Titel
  The Darkness
 • Lengte
  92 minuten
 • Regie
  Greg McLean
 • Scenario
  Greg McLean, Shayne Armstrong, S.P. Krause
 • Cast
  Kevin Bacon, Radha Mitchell, David Mazouz
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.