RECENSIE
Bioscoop

The Damned(2013)

Horror in Colombia: dat moet toch iets spannenders op kunnen leveren dan de zoveelste film over Amerikaanse toeristen, een eng huis en occulte bezetenheid?

Twee recente Colombiaanse genrefilms lieten zien hoe het ook kan. EL PÁRAMO / THE SQUAD (Jaime Osorio Márquez, 2012) gaat over regeringssoldaten die onderzoek doen naar iets dat lijkt op een terroristische aanslag op een verafgelegen militaire basis. Was het de guerrillagroepering FARC of iets sinisters – en houden de soldaten hun paranoia wel in bedwang? Nog interessanter was YO SOY OTRO / OTHERS (Oscar Campo, 2008), scifi-horror waarin stadse jongen José een ziekte ontwikkelt die alleen in de jungle voorkomt en waaraan voornamelijk guerrillastrijders lijden. Maar José is nog nooit in de jungle geweest en kent geen guerrilla’s. Nog vreemder wordt het wanneer hij na een bomaanslag in Cali tussen de omstanders zichzelf herkent. In het ziekenhuis vertelt de arts hem dat hij al dertig exemplaren van José heeft behandeld, allemaal afkomstig van het oorlogsfront…

Enfin, dit om te illustreren dat een land vol bendegeweld, guerrilla’s en doodseskaders andere horror kent dan het overbekende spul dat de Spaanse regisseur Víctor García hier oplepelt. THE DAMNED, in Colombia uitgebracht als ENCERRADA, werd hier eerder aangekondigd onder de titel GALLOWS HILL en voortdurend uitgesteld. Het gesol met titels en releasedata is meestal geen goed teken. De naam van de regisseur doet ook niet meteen lampjes branden, of je moet RETURN TO HOUSE ON HAUNTED HILL (2007), ARTICT PREDATOR (2010), MIRRORS 2 (2010) en HELLRAISER: REVELATIONS (2011) nog vers in het geheugen hebben. Die laatste film kreeg destijds van collega Constant Hoogenbosch één skull.

Het beste wat je van THE DAMNED kunt zeggen, is dat Carcía slim profiteert van het Colombiaanse regenseizoen. Als gevolg van een zware storm en modderstromen zijn David (Peter Facinelli), verloofde Lauren (Sophia Myles), dochter Jill (Nathalia Ramos), haar vriendje Ramon (Sebastian Martínez) en tante/verslaggeefster Gina (Caroline Guerra) gedwongen te schuilen in een vervallen hotel. De voortdurende regenval, lekkage, vochtigheid en kou geven de film een ongastvrij en onheilspellend sfeertje. In het hotel worden de toeristen opgewacht door de oude Felipe (Gustavo Angarita, één van het handjevol Colombiaanse acteurs dat met deze film een internationaal publiek hoopt te vinden). Felipe uit onbegrijpelijke waarschuwingen en houdt in de kelder een meisje opgesloten. Ze bevrijden de kleine Ana Maria, maar of dat zo verstandig is?

De gebruikelijke clichés passeren de revue. Het gastenboek van het oude hotel is voor het laatst getekend op 14 december 1978. Felipe mompelt bij het zien van een crucifix: “Dat zal je niet beschermen”. Vieze kakkerlakken en pentagrammen in de keldercel van Ana Maria. Enge poppen. Enge driewielers. Enge, uit zichzelf bewegende schommelstoel. Het meisje in die aangevreten jurk duikt voortdurend plotseling op in spiegels, achter deuren en achter personages. Met harde violen en een vreemde stem: “Adíos, papa.”

Al snel is de chaos compleet. De Colombiaanse politieman Morales begint opeens Engels te praten en de Amerikaanse toerist antwoordt in het Spaans! García regisseert zó slordig, dat je regelmatig in verwarring bent. Wie heeft er geschoten? Wat is er gebeurd? Staan we in de kelder of in de woonkamer? Door wie of wat Ana Maria bezeten is geraakt, wordt rudimentair uit de doeken gedaan, maar over wat die entiteit motiveert schept het script geen duidelijkheid. Wel blijkt het een opvallend talent te hebben voor het doorgronden van de zwarte bladzijden in het persoonlijk leven van de paniekerige toeristen. Abortus, vergiftiging, euthanasie… de duivel die in Ana Maria is gevaren houdt er een nogal katholiek wereldbeeld op na.

“It all started with a secret. We all have them. Everyone’s different. Most secrets don’t carry much weight. But some… some secrets can destroy everything you love.” THE DAMNED opent en besluit met een stroperig geschreven monoloog die suggereert dat de arme toeristen het uiteindelijk allemaal aan zichzelf te danken hebben. Dat geldt dan ook voor de bioscoopbezoeker die de waarschuwingen in de wind slaat.

Di: Dutch Filmworks. (Release NL: 21 augustus, BE: 27 augustus 2014)  Copyright  Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 21 augustus 2014.

20 augustus 2014
 • Titel
  The Damned
 • Lengte
  87 minuten
 • Regie
  Víctor Garcia
 • Scenario
  Richard D'Ovidio, David Higgins
 • Cast
  Peter Facinelli, Sophia Myles, Nathalia Ramos
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.