RECENSIE
Bioscoop

Into the Storm(2014)

De techniek is er, de actualiteit ook, dus kom maar op met die film over een reuzentornado. De windstilte na TWISTER (1996) heeft lang genoeg geduurd. INTO THE STORM doet het zonder haaien en zonder 3D, wat overigens nog niet betekent dat we de film erg serieus moeten nemen.

In INTO THE STORM wordt het stadje Silverton in Oklahoma bedreigd door een tornado, nee, vijf tornado’s tegelijk die, als deze kijker het goed heeft begrepen, zich aaneensluiten tot een megatornado (ook een sterke titel trouwens). Het goede nieuws is dat de special effects er heel behoorlijk uitzien, op een enkele uitglijder na, zoals wanneer de storm over een vliegveld trekt en met de vliegtuigen begint te smijten. Maar door de bank genomen levert de verwoesting, met voorbij suizende brokken flatgebouw en in het rond stuiterende auto’s, een acceptabel spektakel op. Beste scène: een van de personages wordt met pantservoertuig en al de lucht in gezogen en geniet, vlak voor hij te pletter stort, nog even van een weldadig zonnetje boven de wolken.

Het menselijk drama komt er helaas bekaaider af. De makers hebben uitvoerig het handboek voor de formulefilm geraadpleegd en lazen daarin dat de wind nog zo hard kan blazen, zonder personages die elkaar in de haren zitten – regel 1: conflict! – wordt het nooit wat. De nieuwste druk van het handboek dicteert bovendien dat geen personage zonder de standaarduitrusting van videocamera, Skypeverbinding, iPad of mobielt op pad mag worden gestuurd. En zo komt het dat tijdens het eerste halfuur van INTO THE STORM iedereen zichzelf en anderen aan het filmen is. Dat het de boel nogal ophoudt en dat een verstoorde vader-zoonrelatie en gekissebis tussen de leden van een groepje storm chasers niet heel erg origineel, laat staan interessant zijn, doet er even niet toe. De lange rij clichés hoort netjes te worden afgevinkt.

Ironisch genoeg is INTO THE STORM, dat er zo found footage, dus hip mogelijk uit probeert te zien, het best te waarderen op het niveau van een rampenfilm uit de jaren zeventig. Met o.a. een stoere bink die zich opoffert voor zijn medemens en twee tieners die zitten opgesloten in een ruimte die gestaag volloopt met water. Alleen deed THE POSEIDON ADVENTURE dat alles meer dan veertig (!) jaar geleden een stuk beter. Echt tenenkrommend wordt de film aan het slot wanneer de veerkracht wordt bezongen van een ieder die de verwoestende digitale special effects heeft doorstaan: “But you know, our faith will carry us through.” Amen.

Di: Warner Bros. (Release BE 20 augustus, NL 28 augustus 2014)  Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Gepubliceerd  op 28 augustus 2014.

26 augustus 2014
 • Titel
  Into the Storm
 • Lengte
  89 minuten
 • Regie
  Steven Quale
 • Scenario
  John Swetnam
 • Cast
  Richard Armitage, Sarah Wayne Callies, Matt Walsh
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.