RECENSIE
Bioscoop

Ninja Turtles(2014)

Een recensent dient voor iedere film open te staan. Soms is het echter moeilijk vooroordelen overboord te zetten, bijvoorbeeld wanneer Michael Bay een film produceert die, net als zijn TRANSFORMERS-troep, een update is van een nostalgisch jaren-negentigproduct, en Jonathan Liebesman (BATTLE LOS ANGELES, WRATH OF THE TITANS) in de regiestoel zit.

De verwachtingen waren, zacht uitgedrukt, niet bepaald hoog gespannen onder liefhebbers van de betere actiefilm. En, helaas, NINJA TURTLES bevestigt opnieuw het imago van Bay en Liebesman: de film is dom, irritant, seksistisch en bevat geen enkele spannende actiescène.

Zoals iedereen die opgegroeide in de jaren negentig weet, zijn de Turtles vier gemuteerde schildpadden die in het riool wonen en New York beschermen tegen allerlei tuig. Het is even schrikken om ze in CGI-vorm op het grote scherm te zien: dit zijn niet de vriendelijke, aaibare wezens uit de tekenfilmserie, maar afzichtelijke monsters die meteen sadistisch opscheppen na het eerste gevecht: “Did you see that guy’s jaw hit the concrete?” Tijdens één van hun vigilante-uitjes ontmoeten ze journaliste April O’Neil (Megan Fox), over wie comic-relief-Turtle Michelangelo direct opmerkt: “She’s so hot I can feel my shell tightening.” Kortom: de Turtles zijn klootzakken.

Ze hebben ieder één karaktertrek, die bevestigd wordt door vrijwel iedere zin die ze uitspreken. Leonardo is de onbevreesde leider; Raphael de badass; Donatello de nerd; en Michelangelo, zoals gezegd, is er voor de grapjes, wat inhoudt dat hij om de minuut een sekstische opmerking maakt over April en haar een keer probeert aan te randen. Hij wordt meegetrokken door Leonardo vlak voordat zijn hand haar borst raakt – want het blijft een kinderfilm.

Dan is er nog Splinter, de gemuteerde rat die de Turtles opvoedt. Hij doet qua uiterlijk denken aan de Sumatrische rat-aap uit BRAINDEAD en qua dialoog aan iedere Wijze Oude Man die je ooit in een film gezien hebt. Als hij geen pseudofilosofische platitudes uitkraamt, is hij er voor de uitleg van de plot.

Hun tegenstanders zijn super crimineel Shredder (Tohoru Masamune) en zakenman Eric Sacks (William Fichtner), die van plan zijn heel New York eerst te vergiftigen en iedereen vervolgens een tegengif te verkopen. Voor dat tegengif hebben ze Turtle-bloed nodig. Dit alles vertelt Sacks aan de Turtles wanneer hij ze gevangen houdt. Waarom? Omdat geen enkel dom cliché ons bespaard mag blijven, dus ook niet dat van de schurk die zijn snode plannen uitgebreid gaat staan uitleggen.

[SPOILER] Uiteindelijk weet Donatello de verspreiding van het gif te voorkomen door een computer te hacken. Hacken, zoals we weten uit honderden andere slechte films, is een vorm van magie waarbij je een computer alles kan laten doen door heel snel te typen.

Goed, het script is dus zo stompzinnig, lui en formulaïsch als verwacht. Goede actiescènes zouden soelaas kunnen bieden, maar helaas. Bay en Liebesman tonen ons voornamelijk lelijke CGI-creaties die chaotisch in het rond springen, daarbij nauwelijks gehinderd door de zwaartekracht. De Turtles zijn onvermoeibaar, extreem sterk, bestand tegen kogels en in staat tot de meest onwaarschijnlijke capriolen. Dat komt de spanning niet ten goede. Wat er ook gebeurt, we weten dat die beesten toch wel ongedeerd blijven. Bovendien krijgen we door de voortdurend bewegende camera nauwelijks overzicht over het digitale rommelcircus.

Ook een bevooroordeelde recensent wil het liefst aangenaam verrast worden. Graag had ik geschreven dat NINJA TURTLES een meesterwerk is. Maar over dit giftige afval valt maar één positieve opmerking te maken: met 101 minuten is -ie voor een blockbuster genadig kort.

Di: Universal (Release NL 21 augustus, BE 15 oktober 2014)  Copyright  Julius Koetsier Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Gepubliceerd  op 20 augustus 2014.

© Julius Koetsier
20 augustus 2014
 • Titel
  Teenage Mutant Ninja Turtles
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Jonathan Liebesman
 • Scenario
  Josh Appelbaum, André Nemec, Evan Daugherty
 • Cast
  Megan Fox, Will Arnett, William Fichtner
 • Taal
  English, Japanese
 • Land
  United States
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.