RECENSIE

Hellraiser: Revelations(2011)

Na 72 minuten blijken de martelingen van Pinhead en zijn Cenobites in het niet te vallen bij de marteling die het aanzien van HELLRAISER: REVELATIONS zelf is. Clive Barker is in geen velden of wegen meer te bekennen en liet via Twitter weten: deze tiende film is “no child of mine”.

De openbaring in de subtitel REVELATIONS is alleen van toepassing op de originele HELLRAISER die Clive Barker in 1987 op de wereld losliet. Met Pinhead was een nieuw horroricoon geboren. Daarna ging het van kwaad tot erger. De vervolgfilms leunden steeds sterker op Doug Bradley als hoofd Cenobite Pinhead. In deel negen, de niet officiële fanfilm HELLRAISER: PROPHECY (2006), zagen we Pinhead niet eens meer. REVELATIONS brengt Pinhead terug, maar niet Bradley. De acteur werd wel gevraagd, maar haakte af vanwege het ondermaatse scenario en omdat zijn gage te laag was.

HELLRAISER: REVELATIONS begint wanneer Steven (Nick Eversman) en Nico (Jay Gillespie) in Mexico in grote problemen raken omdat een vrijpartij tussen Nico en een hoertje uit de hand is gelopen en de dame daarbij het leven liet. Op de vlucht worden ze in een sleazy bar benaderd door een verwaarloosde man die hen met grote beloften een puzzeldoosje overhandigd. Kaarsjes aan, T-shirt uit, lekker potje zweten en wrijven maar over het gouden oppervlak. Hee, da’s cool, blauwe TL-buizen en luidende kerkklokken…. maar helaas nog steeds geen openbaring.

Een jaar later zijn Steven en Nico nog steeds spoorloos. Hun families zijn de wanhoop nabij. Vooral Emma (Tracey Fairaway), de zus van Steven, wil weten wat er met haar broer is gebeurd. De beelden op een teruggevonden videocamera tonen hoe Steven en Nico slachtoffer werden van afschuwelijk ogende wezens. Wanneer Steven ineens uit het niets opduikt, blijkt al snel dat hij de nachtmerrie uit die videobeelden met zich heeft meegebracht.

De rol van Pinhead ging ditmaal naar Stephan Smith Collins. Een ernstige inschattingsfout. Collins’ Pinhead staat mijlenver van het nobele, venijnig arrogante en dominante personage van Bradley, die altijd het boegbeeld van de franchise vormde. Zijn Pinhead was duidelijk boven de andere Cenobites verheven. In REVELATIONS verdwijnt Pinhead tussen de overige Cenobites, die ook nog eens een Pseudo-Pinhead in hun midden hebben.

Regisseur Victor Garcia (RETURN TO THE HOUSE ON HAUNTED HILL, MIRRORS 2) poepte REVELATIONS er binnen enkele weken uit voor een schamele 300.000 dollar. Feitelijk alleen om de rechten van de franchise bij Dimension te houden, zodat zij ook de op handen zijnde remake van HELLRAISER kunnen realiseren. Het is een haastklus om verkeerde redenen waarbij het beste en het slechtste werk wordt geleverd door Gary Tunnicliffe. Als scenarioschrijver bakt hij er niets van en jat schaamteloos plotelementen uit de eerste HELLRAISER. Anderzijds zijn de grimeereffecten van Tunnicliffe, die als special effects man al verschillende HELLRAISER delen op zijn naam zette, best oké.

Maar wat is nu die openbaring uit HELLRAISER: REVELATIONS? Deze: stoppen met die franchise en laat Pinhead voortleven als de icoon die hij in 1987 was.

Di: eOne (Release op dvd en blu-ray: 10 oktober 2012). Copyright Constant Hoogenbosch. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 18 oktober 2012.

© Constant Hoogenbosch
20 oktober 2012
 • Titel
  Hellraiser: Revelations
 • Lengte
  75 minuten
 • Regie
  Víctor Garcia
 • Scenario
  Gary J. Tunnicliffe, Clive Barker
 • Cast
  Jolene Andersen, Steven Brand, Dan Buran
 • Taal
  English, Spanish
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.