RECENSIE
netflix

The Babysitter(2017)

Regisseur McG heeft het grote doek verruild voor het kleine scherm. Met THE BABYSITTER maakte hij voor Netflix een horrorkomedie die door de ogen van een 12-jarige waarschijnlijk erg opwindend en grappig is, en bij vlagen misschien zelfs spannend.

McG kennen we van blockbusters als CHARLIE’S ANGELS en TERMINATOR SALVATION. In THE BABYSITTER voert hij de onzekere schooljongen Cole (Judah Lewis) op, die als enige in zijn aangeharkte villawijk nog een babysitter heeft. En wat voor eentje. High-school babe Bee (Samara Weaving) moet de natte droom van de gemiddelde scholier voorstellen, hetgeen er flink wordt ingehamerd door de camera voortdurend wellustig over haar lichaam te laten glijden. Als Cole op een avond besluit om eens te kijken wat Bee na zijn bedtijd zoal uitspookt, ziet hij een potje spin the bottle uitlopen in een satanisch ritueel, waarbij Bee samen met een groepje vrienden de lelijke nerd van dienst afslacht.

Het hoe en waarom van deze actie wordt nooit uitgelegd. McG probeert nog wel een coming-of-age-sausje over de film uit te gieten – Cole moet zijn angsten overwinnen en voor zichzelf leren opkomen – maar dit mag niet verhullen dat het verhaal net zo weinig om het lijf heeft als Bee in de overbodige zwembadscène. Het is een soort bloedige HOME ALONE meets AMERICAN PIE, waarin Cole zijn babysitter en haar kompanen één voor één moet uitschakelen.

We zien best wat grof geweld, maar eng of vies wordt de film nooit. Wel ontzettend zelfbewust. Voortdurend maakt THE BABYSITTER gekke zijsprongetjes en popcultuur-referenties die cool bedoeld zijn, maar pijnlijk en geforceerd overkomen. Zoals de tergende scène waarin Cole en Bee bespreken uit welke helden hun intergalactische dreamteam zou bestaan. Om nog maar te zwijgen van de vele freeze frames en de momenten waarop het scherm zich vult met de woorden OH MY GOD. In een interview rond de film vertelt McG beïnvloed te zijn door Quentin Tarantino. Wat een lachertje.

Boven alles is THE BABYSITTER ontiegelijk seksistisch en puberaal. Een eindeloos uitgemeten tongzoen tussen twee meisjes, steeds maar dat lichaam van Bee, een fallische fixatie… Netflix hanteert voor THE BABYSITTER een adviesleeftijd van 16 jaar. Dat lijkt in dit geval de bovengrens om de film te kunnen waarderen.

Distributeur: Netflix. Release: 13 oktober 2017. Copyright: Ype Driessen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Gepubliceerd op 18 oktober 2017.

© Ype Driessen
17 oktober 2017
 • Titel
  The Babysitter
 • Lengte
  85 minuten
 • Regie
  McG
 • Scenario
  Brian Duffield
 • Cast
  Judah Lewis, Samara Weaving, Robbie Amell
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.