RECENSIE
VOD

Superman: Man Of Tomorrow(2020)

Terwijl DC’s live-action producties steevast geplaagd lijken te worden door allerhande tegenslagen en vertragingen, pompt de studio er gestaag de een na de andere animatiefilm uit. MAN OF TOMORROW is alweer nummer negenendertig in het DC Universe Animated Original Movies-universum, en is losjes gebaseerd op de stripserie Superman: American Alien van scenarist Max Landis.

When you said ‘alien’ she thought you meant ‘illegal alien’ and signed up!” grapt Hicks over zijn collega Vasquez in ALIENS (James Cameron, 1986) voordat ze op jacht gaan naar de eigenlijke ruimtewezens. Superman is natuurlijk beide: buitenaards wezen, maar ook een illegale immigrant. Terwijl een jongvolwassen Kal El van Krypton een balans probeert te vinden tussen zijn eigen, met superkrachten bedeelde zelf en zijn aardse alter-ego Clark Kent, beginnen onder het gewone volk twijfel en wantrouwen aangaande de bedoelingen van deze superman de kop op te steken. Zo ook bij beginnend verslaggever Lois Lane. Ze heeft net naam gemaakt met de ontmaskering van Lex Luthor, en richt nu haar pijlen op “The Flying Man” zoals de media Superman nu nog noemt.

Ze lijkt gelijk te krijgen als er wederom een intergalactische vreemdeling Aarde aandoet. Deze Lobo is een premiejager op zoek naar de laatste Kryptoniaan, en de poging van Superman hem tegen te houden zorgt voor zoveel chaos en puin dat de xenofobe sentimenten onder de aardlingen danig aangewakkerd worden. Als even later ook Martian Manhunter en Parasite hun opwachting maken, begint onze planeet wel verdomd veel te lijken op een speelveldje van opperwezens. Naast deze nieuwe dreigingen het hoofd bieden, mag Kal El dus ook proberen Lane (en daarmee de mensheid) te overtuigen van zijn goede bedoelingen.

Hoewel succesvol en geliefd blijven DC’s animatiefilms over het algemeen ingekorte en uitgebeende versies van klassieke verhaallijnen uit de oorspronkelijke boeken, met alle gebreken van dien. Dat is in het geval van MAN OF TOMORROW niet anders. Uiteraard staat het lot van onze planeet op het spel, maar de film heeft desondanks een hoog ‘Een Dag In Het Leven Van…’-gehalte. Dit komt voornamelijk door de versimpeling van het verhaal waardoor er weinig meer overblijft dan een eendimensionale morality tale. Op dat front dus weinig verrassingen. Maar de setting en invulling houden het luchtig en vermakelijk.

Zo is Superman zelf hier nog een beginnende superheld, gespeend van enig cynisme of zelfopgelegde gewichtigheid. Met great power komt nou eenmaal great responsibility, maar juist dat kenterpunt in iemands leven maakt het interessant. Hij helpt hier en daar al wel mensen in nood, maar heeft nog niet eens zijn iconische outfit en vliegt rond als een Charles Lindbergh-cosplayer, inclusief retro pilotenbril. Ook de andere verplichte nummertjes, zoals zijn gedoodverfde relatie met Lois Lane, spelen net even anders dan je gewend bent.

Het helpt ook dat MAN OF TOMORROW er in vergelijking met de vorige Superman tekenfilm RED SON (Sam Liu, 2020) een stuk beter uitziet. De Japanse animators van The Answer Studio brengen een welkome anime-esthetiek met zich mee, zonder teveel terug te vallen op de vaak overdreven dynamiek van het genre. Voeg daarbij een capabele stemmencast (o.a. Zachary Quinto) en wat subtiele doch volwassen humor (er wordt zelfs hier en daar gevloekt), en je hebt wat fris zaterdagochtendvermaak voor alle leeftijden.

Distributie: Pathe Thuis. Release NL: 08 September 2020. Copyright: Daan Snouck Hurgronje. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 10 September 2020

© Daan Snouck Hurgronje
10 september 2020
 • Titel
  Superman: Man of Tomorrow
 • Lengte
  86 minuten
 • Regie
  Chris Palmer
 • Scenario
  Tim Sheridan, Jerry Siegel (created by: Superman), Joe Shuster (created by: Superman), Joe Samachson (created by: Martian Manhunter), Joe Certa (created by: Martian Manhunter), Jerry Ordway (created by: Ron Troupe), Tom Grummett (created by: Ron Troupe), Keith Giffen (created by: Lobo), Roger Slifer (created by: Lobo)
 • Cast
  Darren Criss, Zachary Quinto, Ike Amadi, Eugene Byrd
 • Taal
  English
 • Land
  USA
 • Trailer
Meer AnimationMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.