RECENSIE
Bioscoop

Snow White and the Huntsman(2012)

Nadat ze zich van een meer wereldse kant had laten zien in THE RUNAWAYS en ON THE ROAD, keert Kristen Stewart in SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN weer terug naar de fantasy. En naar de prinsesjespreutsheid van haar Bella uit TWILIGHT.

Met het klassieke SNOW WHITE van Disney neemt een generatie die opgroeit met GAME OF THRONES en THE LORD OF THE RINGS natuurlijk geen genoegen meer. Blote borsten zijn misschien nog een brug te ver voor de doelgroep van SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN, maar keiharde veldslagen, de confrontatie met een monsterlijke trol en een broeierige hunk als huntsman geven het sprookje de gewenste eigentijdsere dimensie. Dit is dan ook een film waarin Kristen Stewart niet voor niks is gecast. Laat de TWILIGHT-fans tot ons komen, moeten de producenten hebben gedacht.

In aanvang wordt het oorspronkelijke verhaal, zoals het ooit door de gebroeders Grimm werd opgetekend, weinig geweld aangedaan. Een koningin sterft, met achterlating van een rouwende echtgenoot en dochtertje. Een opvolgster dient zich aan, de koning bezwijkt voor haar charmes, maar dan laat het kreng haar ware aard zien. Staande voor de spiegel stelt ze de beroemde vraag wie de mooiste in het land is, waarop de spiegel antwoordt dat haar stiefdochter ooit de allermooiste van het land zal zijn. Dit laat de boze koningin niet op zich zitten en ze sluit het kind op. Na jaren weet Sneeuwwitje te ontsnappen, de jager die haar moest doden aan haar zijde te krijgen, en met een leger, inclusief zeven dwergen, de troon te heroveren.

Regisseur Rupert Sanders slaat voor een debutant geen gek figuur, al kan hij visueel niet tippen aan de flair van Peter Jackson en Tim Burton, die ook in hun mindere werk doorgaans een scènetje of twee, drie weten te smokkelen die langer bijblijven dan de film zelf. Dat zal ons bij het ambachtelijk geregisseerde SNOW WHITE AND THE HUNTSMAN niet snel overkomen. Hinderlijker is dat de schrijvers het sprookje zelf weliswaar een eigentijdser smoel hebben willen geven, maar door het bronmateriaal gedwongen worden het ene cliché na het andere te herkauwen. Dwergen met een hoog knuffelgehalte – overigens, en dat is dan weer leuk, voorzien van de hoofden van bekende Britten als Ray Winstone, Nick Frost en Bob Hoskins – de boze stiefmoeder (Charlize Theron), een fletse nobele prins, voetvolk dat zich opoffert voor de goede zaak, en natuurlijk de jager zelf (Chris Hemworth uit THOR), de archetypische stugge maar o zo sexy heartthrob aan wie uiteindelijk de hoofdprijs wordt onthouden in een merkwaardig ambivalente slotscène. Want zoals gezegd, het moet wel netjes blijven in dit gewelddadige sprookjesrijk.

Met Rupert Sanders is Hollywood een betrouwbare vakman in het fantasy-actiegenre rijker. Maar of we er rouwig om moeten zijn dat het sprookje van Sneeuwwitje geen vervolg kent… Niet echt. Hoewel. Zou Charlize Theron zich misschien al warmlopen voor THE BITCH QUEEN RETURNS?

Distributie: Universal. Release NL: 7 juni 2012, BE: 13 juni 2012. Copyright: Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 7 juni 2011.

7 juni 2012
 • Titel
  Snow White and the Huntsman
 • Lengte
  127 minuten
 • Regie
  Rupert Sanders
 • Scenario
  Evan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini
 • Cast
  Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron
 • Taal
  English
 • Land
  United States, United Kingdom, Japan
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.