RECENSIE
Bioscoop

The Sin Eater(2003)

Als subgenre van de horrorfilm heeft reli-horror een wat problematische status. Het veronderstelt bij de kijker namelijk niet alleen ontvankelijkheid voor een absolute opvatting over Goed en Kwaad (God versus de Duivel), maar ook de acceptatie van de idee dat de Kerk de ultieme belichaming van dat Goede vormt.

Niet alle films uit het genre conformeren zich aan dit beginsel. In STIGMATA (Rupert Wainwright, 1999) wordt het vanzelfsprekende primaat van de kerk in geloofszaken ter discussie gesteld. Een geheime psalm openbaart via medium Patricia Arquette een pijnlijke waarheid: de grondleggers van het christendom waren juist tégen institutionalisering van het geloof. De kerk kan dus wel inpakken. In THE SIN EATER (Amerikaanse titel THE ORDER) wordt een personage opgevoerd dat zich het recht heeft toegeëigend zondaars die volgens de kerkelijke leer niet tot de hemel kunnen worden toegelaten, alsnog een plaatsje tussen de engelen te bezorgen. Tijdens een ritueel absorbeert deze Sin Eater de zonden van zelfmoordenaars en geëxcommuniceerden, waarna hen de genade Gods alsnog ten deel valt. Ook in dit geval wordt het instituut het alleenrecht op het verschaffen van zielenheil betwist.

Dit prikkelende gegeven wordt door regisseur/scenarist Brian Helgeland helaas vakkundig om zeep geholpen. Het begint al bij de Sin Eater zelf (Fürmann), die in weerwil van zijn heilzame werk van begin tot eind wordt opgevoerd als een griezel van de bovenste plank. De logica daarvan is natuurlijk dat Helgeland geacht werd een horrorfilm af te leveren, compleet met duistere beelden en rituelen en een geluidsband waarop de holle lach, demonisch gefluister en, jawel, Arabisch gezang niet mochten ontbreken. Maar het probleem is dat de door Ledger gespeelde feitelijke held van het verhaal, de rebelse priester Alex, tegenover een tegenstander wordt geplaatst die eigenlijk geen tegenstander is, en het centrale conflict derhalve nooit van de grond komt. Helgelands oplossing is simpel: in een ondergronds gewelf bereidt een Latijnse teksten prevelende engerd zich met een zak over het hoofd voor op een machtovername als ‘zwarte paus’. Zit er toch nog een echte schurk in het verhaal.

Al even arbitrair als deze schertsfiguur is Alex’ liefdesrelatie met Mara, de vrouw die hem jaren eerder, om niet nader genoemde redenen, een kogel door het lijf joeg. Het oog wil ook wat, zullen de filmmakers hebben gedacht. En bovendien completeert actrice Sossamon het team dat eerder Helgelands A KNIGHT’S TALE tot een succes maakte. Van enige chemie tussen de betrokkenen is ondertussen geen sprake, of je zou Alex’ eigenaardige gekerm bij het zien van Mara’s ontzielde lichaam als zodanig moeten willen bestempelen.

Een van iedere zin ontbloot scenario, drabbige fotografie, een hoofdpijn verwekkende soundtrack, tevergeefs naar houvast zoekende acteurs, een continue stroom van slaapverwekkende gemeenplaatsen (‘When you look into the abyss…’) – het virus van de mislukking heeft hier zo woest huisgehouden, dat zelfs de meest onvervaarde Sin Eater de handdoek onmiddellijk in de ring zou gooien. En wat is er met die psychedelische finale aan de hand? Heeft iemand daar soms op de filmemulsie zitten krassen?

Copyright 2003 Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #60, najaar 2003.

1 september 2003
 • Titel
  The Order
 • Lengte
  102 minuten
 • Regie
  Brian Helgeland
 • Scenario
  Brian Helgeland
 • Cast
  Heath Ledger, Mark Addy, Shannyn Sossamon
 • Taal
  English, Syriac, Aramaic, Italian, Latin
 • Land
  Germany, United States
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.