RECENSIE
DVD

Sensoria(2015)

Als een liefhebber van horrorfilms zich waagt aan een spookverhaal, dan kun je een met liefde gemaakte film verwachten. Tegelijkertijd: houd de bingokaart met horrorclichés maar bij de hand!

Het zit eind-dertiger Caroline niet mee in het leven: een miskraam achter de rug, gedumpt door haar vriend en noodgedwongen verhuisd naar een armetierige flat in een grauwe Zweedse buitenwijk. Een flat met een duister verleden, zo is de kijker vanaf de eerste seconde duidelijk, maar het duurt bijna een uur voordat SENSORIA van de Zweedse regisseur Christian Hallman dit ook daadwerkelijk aansnijdt.

Tot die tijd had SENSORIA ook wel ‘Huishouden – The Movie’ kunnen heten, want veel meer dan het uitpakken van wat verhuisdozen en wasjes draaien doet Caroline eigenlijk niet. Bij tijd en wijle komt ze in het trappenhuis wat andere bewoners tegen; een creepy bovenbuurman, een bemoeizuchtig oud besje en een blinde goedzak. Dit trio is onderhoudender dan de eindeloze parade openslaande kastdeurtjes en voorbijschietende schimmen, die Caroline maar nooit lijkt op te merken en waar de kijker al snel de schouders over ophaalt.

Ondanks sporadische bezoekjes van haar enige vriendin Emma is Caroline erg eenzaam. Gelukkig verschijnt op twee-derde van de film dan eindelijk het mysterieuze meisje My ten tonele. Zij woont naar eigen zeggen ‘al heel lang’ in de flat, en wil Caroline graag helpen met het uitpakken van haar dozen (was dat nou nog niet klaar?). My lijkt niet meer van zins van Carolines zijde te wijken. Maar of dit nou het gezelschap is waar Caroline op zat te wachten… 

Hoewel SENSORIA goedkoop gedraaid is en het geluid soms storend slecht, wil je de film lange tijd nog wel het voordeel van de twijfel geven. Dat is vooral te danken aan actrice Lanna Olsson, die het niet slecht doet in haar rol van de getroubleerde Caroline. Een prestatie die helaas niet bepaald geëvenaard wordt door Norah Andersen als meisje My.

De liefde van de makers voor het genre is voelbaar, maar uiteindelijk blijft de film steken in goede bedoelingen. Hallman is zoveel tijd kwijt aan vergeefse pogingen sfeer op te bouwen, dat zijn verhaal in saaiheid ten onder gaat. Zweedse nachten kunnen lang zijn, met films als SENSORIA worden ze er niet heel veel korter op.

Distributie: Zeno Pictures. Release op dvd : 5 september 2017.. Copyright: Ype Driesen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 22 september 2017.

© Ype Driessen
23 september 2017
 • Titel
  Sensoria
 • Lengte
  81 minuten
 • Regie
  Christian Hallman
 • Scenario
  Christian Hallman, MÃ¥ns F.G. Thunberg
 • Cast
  Lanna Ohlsson, Norah Andersen, Alida Morberg
 • Taal
  Swedish
 • Land
  Sweden
 • Trailer
Meer HorrorMeer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.