RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Saving General Yang(2013)

Generaal Yang loopt omstreeks 986 na Chr. in een hinderlaag door toedoen van generaal Pan. Zullen zijn zeven zonen hun vader kunnen redden voordat hij – ahum – in de pan wordt gehakt?

SAVING GENERAL YANG is gebaseerd op Chinese folklore over de legendarische generaal Yang en zijn zonen. Yang leefde tijdens de Song-dynastie, een periode waarin de Chinezen regelmatig in de clinch lagen met buurland Mongolië. In deze verfilming wordt hij naar het front gestuurd om een aanval van Mongoolse Khitan-strijders af te slaan. Helaas laat Yangs bondgenoot, generaal Pan, hem in de steek wanneer hij in een hinderlaag loopt. Aan de zeven zonen van generaal Yang de taak hun vader te redden.

De regie van dit historisch actiespektakel is in handen van Ronnie Yu, bij Schokkend Nieuws-lezers wellicht het bekendst van BRIDE OF CHUCKY en FREDDY VS. JASON.  Yu krijgt hulp van actiechoreograaf Wei Tung (HERO). In de actiescènes is SAVING GENERAL YANG dan ook op zijn best. Indrukwekkend zijn bijvoorbeeld een gevecht in een smalle bergpas, waarin één van de broers het opneemt tegen een klein leger, en een man-tot-mangevecht in een korenveld. Ook de cinematografie is vaak prachtig. Fraaie shots van rouwende strijders in de regen, een voetstap van een paard in een bloederige modderpoel…

Wat minder geslaagd zijn de karakterontwikkeling en de plot. De zeven broers lijken nogal op elkaar, zowel qua karakter als qua uiterlijk. De beslissingen die ze nemen zijn niet altijd even logisch. De paar vrouwelijke personages komen er nog bekaaider vanaf: meer dan een beetje huilen en zorgelijk kijken krijgen ze niet te doen.

Gelukkig is de film met 102 minuten ook niet te lang. Zo houden de mooie beelden en goede actiescènes de aandacht wel vast. Maar verder biedt SAVING GENERAL YANG niets nieuws. Je bent de generaal en zijn zonen ook zó weer vergeten.

Di: Splendid Film. Op dvd en blu-ray vanaf 19 december. Copyright Lieuwe van Albada. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 19 december 2013.

18 december 2013
 • Titel
  Saving General Yang
 • Lengte
  102 minuten
 • Regie
  Ronny Yu
 • Scenario
  Katherine Lo, Edmond Wong, Ronny Yu
 • Cast
  Fan Xu, Adam Cheng, Ekin Cheng
 • Taal
  Mandarin
 • Land
  Hong Kong, China
 • Trailer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.