RECENSIE
VHS

Warriors of Virtue(1997)

Met uitzondering van BRIDE OF CHUCKY (1998) moet men voor Ronny Yu’s oeuvre naar de videotheek, om daar te ontdekken dat zijn eerste vijf films – THE SERVANTS (1979), THE SAVIOUR (1980), THE TRAIL (1983), LEGACY OF RAGE (1987) en CHINA WHITE (1991) – onvindbaar zijn. Yu’s volgende films, de fantasy-producties THE BRIDE WITH WHITE HAIR (1993) en THE PHANTOM LOVER (1996), vereisen een gang naar gespecialiseerde genre-videotheken. En dat brengt ons als vanzelf bij zijn achtste film, WARRIORS OF VIRTUE (1997).

WARRIORS OF VIRTUE (1997) is opnieuw een fantasy-film: als de jonge scholier Ryan Jeffers (Yedidia) zich tegenover stoere binken van zijn klas wil bewijzen, stort hij in een draaikolk en belandt in Tao, een paradijselijke parallelle wereld, bestuurd en beschermd door vijf eerbiedwaardige krijgers, de Warriors of Virtue, die hun bovennatuurlijke krachten ontlenen aan magische bronnen. Als wapen hanteren zij natuurelementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Een boosaardige prins, de zwarte krijgsheer Komodo (MacFadyen), berooft de bronnen van hun energie en dreigt Tao in het verderf te storten. Aan Ryan de taak om Tao voor ondergang te behoeden.

In ‘Power Rangers’-traditie richt WARRIORS OF VIRTUE zich tot vidkids in de leeftijd van 10-15 jaar. De film is dienovereenkomstig volkomen zelfverklarend: wie in een draaikolk dondert, spoelt aan in het mystieke land Tao, waar men je komst lange tijd heeft verbeid, want je draagt – zonder het te beseffen – de sleutel tot Tao’s welzijn bij je. Daarmee zijn de voorwaarden geschapen om een vreemde mogendheid van onderdrukkers te ontdoen. Zo simpel is dat. (Cynische tongen beweren wel eens dat films als deze een afspiegeling zijn van Amerika’s buitenlandpolitiek. .) Om explicaties tot een minimum te beperken, bedient de film zich bij voortduring van opmerkingen als ‘One day, Ryan, you’ll understand’, ‘You’ll find the answer in your heart, Ryan’ en soortgelijke zweverige observaties, zodat mystieke (lees: mystificerende) gebeurtenissen elkaar in rap tempo en zonder veel gezanik kunnen opvolgen. En een rap tempo kan WARRIORS OF VIRTUE niet worden ontzegd: zo kinetisch is de film van opzet dat in de soms hallucinerende werveling van incidenten de coherentie ernstige averij oploopt. Alle optredende figuren zijn resoluut tweedimensionaal gehouden.

De titelhelden zijn aaibare, goedmoedige lobbesen; de schurken zijn verwerpelijke, schreeuwerige individuen; Ryan is een schoongeschrobd, onberispelijk en doortastend kereltje, een soort waarvan de Amerikaanse filmindustrie een onuitputtelijke voorraad schijnt te bezitten. En zo is alles overzichtelijk geregeld. Maar de titel van dit avontuur is te martiaal. THE CARE BEARS IN NEVER-NEVER LAND of EWOKS IN BIG TROUBLE komen dichter bij de waarheid. . WARRIORS OF VIRTUE is niets voor serieuze genre-liefhebbers, maar hun kroost zal er misschien plezier aan beleven. N.B.: Het komt niet als een verrassing dat de Gebroeders Law opdracht hebben gegeven WARRIORS OF VIRTUE te ontwikkelen als obstakel-videospel; het verschijnt dit najaar op de markt.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #42, augustus/oktober 1999.

© Enrique J. Rebel
1 augustus 1999
 • Titel
  Warriors of Virtue
 • Lengte
  101 minuten
 • Regie
  Ronny Yu
 • Scenario
  Michael Vickerman, Hugh Kelley, Dennis K. Law
 • Cast
  Angus Macfadyen, Mario Yedidia, Marley Shelton
 • Taal
  English, Mandarin
 • Land
  United States, Hong Kong, China, Canada
 • Trailer
Meer Fantasy
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.