RECENSIE

RITUAL(2012)

Hollywood has beens Tim Curry, Jennifer Grey en Craig Sheffer lopen elkaar in RITUAL (Avi Nesher, VS 2001) voor de voeten op exotisch en gevaarlijk Jamaica, waar dokter Grey zich ontfermt over Sheffer’s aan een zeldzame ziekte lijdende broer. Al snel rijst de vraag of de patiënt soms aan de Jamaicaanse variant van de Haitiaanse voodoo-vloek lijdt.

RITUAL begint in Troma-sferen met een personage dat dankzij ouderwetse bladder-effecten van KNB binnen een paar tellen in een soort Toxic Avenger verandert. Helaas was het budget van de special effects daarmee uitgeput en blijft over: een onnodig verwarrende plot die officieel is gebaseerd op Jacques Tourneur’s I WALKED WITH A ZOMBIE uit 1943, maar het oorspronkelijke scenario laat voor wat het is en ook in sfeer niet aan het origineel kan tippen.

Dit is exploitation op z’n braafst, waarin Grey zich door Curry tweehonderd dollar laat betalen om in BH en slipje (!) te gaan zwemmen, terwijl een donkere tegenspeelster wél van top tot teen uit de kleren gaat, maar daarbij haar lange lokken strategisch over de borsten drapeert. Intrigerender dan Grey’s lijf is trouwens de nose job die de actrice na haar eerste en enige grote rol in DIRTY DANCING heeft laten uitvoeren. Het beste make-up effect uit de film, en nog gratis ook- althans voor de producenten.

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #54, p57.

27 april 2011
 • Titel
  Ritual
 • Lengte
  87 minuten
 • Regie
  Joko Anwar
 • Scenario
  Joko Anwar
 • Cast
  Rio Dewanto, Hannah Al Rashid, Izzi Isman
 • Taal
  English
 • Land
  Indonesia
Meer Thriller
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.