RECENSIE

PHANTASM III(1994)

‘The Tall Man’ (Scrimm), de sinistere extra-dimensionale doodgraver die horden kannibalistische mini-zombies en dodelijke vliegende bollen benut om zijn slachtoffers via een tijdsportaal in de meest letterlijke zin naar een andere wereld te helpen, is nog steeds op vrije voeten en druk doende de VS te ontvolken. Reggie (Bannister) en Mike (Baldwin) – zie PHANTASM (1978) en PHANTASM II (1988) – zitten hem echter op de hielen.

Hun lugubere queeste voert hen langs mortuaria, mausolea en kerkhoven, maar opnieuw ontkomt ‘The Tall Man’ en ook ditmaal lijkt hij het laatste woord te hebben. . Ontleende de oorspronkelijke teen horror pic PHANTASM zijn box-office succes aan de licht-morbide belangstelling van een overwegend jeugdig publiek voor macabere onderwerpen, zijn status van cult-hit ontstond eerst later toen duidelijk werd dat de film het thema droom-versus-werkelijkheid zes jaar eerder bij de kop had genomen dan Wes Craven’s invloedrijke A NIGHTMARE ON ELM STREET (1984) en diverse trends in horrorfilms van de jaren ’80 was vooruitgesneld. Om zijn enigszins kwijnende loopbaan weer op de rails te zetten, regisseerde Coscarelli tien jaar na dato de sequel PHANTASM II: een ruimer budget en aanzienlijk meer speciale effecten, maar in wezen dezelfde film als deel 1. PHANTASM III (op video uitgebracht als PHANTASM III: LORD OF THE DEAD) verraadt ogenblikkelijk dat het onderwerp volledig is uitgeput en bepaalt zich tot het herhalen van eerder opgevoerde incidenten en plotcomplicaties overgoten met steeds opzienbarender effecten. Reggie’s queeste heeft iedere metaforische betekenis verloren; karakters blijven resoluut √©√©ndimensionaal; verwikkelingen komen niet langer uit de verhaalstructuur voort, maar dienen slechts als opstapjes naar een volgend expos√© van effectbejag, terwijl de toenemende nadruk op speciale effecten er de oorzaak van is dat een interessante horror-icoon als ‘The Tall Man’ alleen nog in de kantlijn van het gebeuren voorkomt. PHANTASM III toont onomwonden dat er niets meer te zeggen valt. P.S.: De film beleefde een √©√©nmalige bioscoopvertoning tijdens het Weekend of Terror Part XI.

Copyright Erique J. Rebel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #12, p9.

© Erique J. Rebel
27 april 2011
 • Titel
  Phantasm III: Lord of the Dead
 • Lengte
  91 minuten
 • Regie
  Don Coscarelli
 • Scenario
  Don Coscarelli
 • Cast
  Reggie Bannister, A. Michael Baldwin, Bill Thornbury
 • Taal
  English
 • Land
  United States
 • Trailer
Meer FantasyMeer Horror
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.