RECENSIE
DVD/BLU-RAY

Outpost: Rise of the Spetsnaz(2013)

Spetsnaz zijn het Russische equivalent van de Britse SAS, de Amerikaanse Navy Seals of ons vaderlandse Korps Commandotroepen. Goedgetrainde dommekrachten die de vuilste klusjes opknappen voor Moedertje Rusland. Maar hoe houden zulke bruten zich staande in een mano-a-mano met Nazi-zombies? Enter… RISE OF THE SPETSNAZ.

Net als in FRANKENSTEIN’S ARMY krijgen de Russen het in deze film aan de stok met de medische missers van het Nazi-regime. Dolokhov (Bryan Larkin heeft in zijn rol wel wat weg van Matthias Schoenaerts in RUNDSKOP) en zijn manschappen lokken met succes een moffenkonvooi in een hinderlaag. Hij stuit daarbij op documenten die verwijzen naar een clandestien experiment van de Nazi’s.

SS-commandant Strassen (Michael McKell) is echter niet van plan om dat duistere geheim zomaar prijs te geven. Qua doortraptheid haalt hij het niet bij kolonel Hans Landa (INGLOURIOUS BASTERDS), al komt hij een behoorlijk eind. Als de Spetsnaz verzeild raken in de ondergrondse krochten van het Lazarusproject, onthult een krijgsgevangene de sinistere intenties van zijn cipiers: “They got plans here to make dead guys raise their hand to Hitler too”. En dan raakt SS’er Strassen op dreef in zijn typische bruinkolenengels: “Look at the bright side. At least you can die now for something worthwhile: the glory of the Reich!”.

Wat volgt, is een ontsnappingsverhaal van het type van-dik-hout-zaagt-men-planken. Kieran Parker was als schrijver en producent al betrokken bij OUTPOST (2007) en OUTPOST: BLACK SUN (2012). Als regisseur mag hij nu op alle fronten los. Dat resulteert in bijdehante oneliners en clichépersonages, zoals de blonde Nazi-helleveeg en een gestoorde wetenschapper met witte jas en zwaar brilmontuur. Verder veel bloed en ingewanden, een plot zo plat als een dubbeltje en Nazi-zombies die hun verrekt hoge handelingssnelheid combineren met een indrukwekkend incasseringsvermogen. Maar ook een donkere, duistere sfeer, waardoor ik mezelf in die klamme, smerige kelders waande.

De film dendert zo in een aangenaam tempo voorbij en bevredigt tegen alle verwachting de behoefte aan pretentieloos vertier. Wie zijn Nazi’s graag ijskoud en stuiptrekkend krijgt opgediend, heeft aan OUTPOST: RISE OF THE SPETSNAZ dus zo’n slechte nog niet. Krijgt Kieran uiteindelijk toch nog de handjes omhoog.

Di: Splendid Films. Vanaf november 2013 op dvd en blu-ray. Copyright Joep van Loon. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 8 november 2013.

© Joep van Loon
11 november 2013
 • Titel
  Outpost: Rise of the Spetsnaz
 • Lengte
  87 minuten
 • Regie
  Kieran Parker
 • Scenario
  Rae Brunton
 • Cast
  Bryan Larkin, Iván Kamarás, Velibor Topic
 • Taal
  English
 • Land
  United Kingdom
 • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Advertentie

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.